YENİ ABONELERE ÖZELe-Fatura Kontör Şenliği Kampanyası ile
%40 indirim fırsatını katlayın!

Çarkı çevir

Hediye Kontör Kazan!

+500 Kontör +250 Kontör +100 Kontör
Çarkı Çevir

Ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için iletişim formumuzu doldurabilirsiniz. En kısa sürede uzman ekiplerimiz size dönüş yapacaktır.

e-Fatura'ya şimdi geçin ve işletmenizin dijital dönüşümünü başlatın.

 

e-Fatura (Elektronik Fatura) Nedir?

Gelir İdaresi Daire Başkanlığı tarafından belirlenen standartlara uygun olarak düzenlenen e-Fatura, taraflar arasında fatura bilgilerinin güvenli bir biçimde paylaşılmasına olanak sunar ve dijital ortamda kayıt altında tutularak raporlanabilir, gerektiğinde ise ibraz edilebilir. Özetle e-Fatura, kağıt faturanın dijital halidir.

e-Fatura Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

 

E-Fatura, Gelir İdaresi Daire Başkanlığı tarafından belirlenen standartlara uygun şekilde düzenlenen, talep edilen fatura bilgilerinin taraflar arasında güvenli bir biçimde paylaşılmasına olanak sunan, dijital ortamlarda kayıt altında tutularak raporlanabilen ve gerektiğinde ibraz edilebilen bir fatura sistemi bütünüdür. Özetle e-Fatura, kağıt faturanın dijital halidir.

  • Tüm fatura süreçlerini hızlandırır.
  • Kâğıt faturaya göre maliyeti çok daha düşüktür.
  • Kaybolma riski yoktur.
  • Kargo maliyeti yoktur.
  • Çevre dostudur.
  • İnternetin olduğu her yerden fatura düzenlenir.
  • Hatasız fatura kesimi sağlanır. Olası hataların düzeltilmesi kolaydır.
  • Fatura arşiviniz 10 yıla kadar saklanır.
  • Geriye dönük faturalara erişmek kolaydır.
  • Toplu fatura gönderimi yapılır.
  • İade ve iptal işlemleri daha hızlı yapılır.
E-Fatura

Rehber

Zorunlu e-Fatura Geçişine Hazır Mısınız?

e-Fatura geçişi için merak ettiğiniz her şey bu rehberde!

Şimdi İndir
 
E-Fatura Geçiş Rehberi E-book

e-Fatura'ya Nasıl Geçebilirsiniz?

e-Fatura sistemine geçmek isteyen işletmelerin e-Fatura başvuru aşamasında önce mali mühür veya e-İmzaya sahip olmaları gerekmektedir. Mali mühür veya e-İmzaya sahip olan işletmeler e-Fatura başvuru işlemini gerçekleştirdikten sonra Gelir İdaresi Başkanlığı’nın uygun görmesi halinde e-Fatura uygulamasını hemen kullanmaya başlayabilir. İşletmenizin dijital dönüşümünü başlatmak için hemen sayfanın yanında yer alan “Bilgi Talep Formu” doldurup, dijital dönüşüm uzmanlarımızın size ulaşmasını sağlayabilir, başvurunuzu yaparak aynı gün içerisinde e-Fatura kesmeye başlayabilirsiniz. 

Kimler e-Fatura Düzenleyebilir?

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayımladığı son tebliğe göre;

  • 2022 hesap dönemi brüt satış hasılatı 3 Milyon TL,
  • 2022 hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı olan e-ticaret firmaları,
  • 2022 hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı olan Gayrimenkul ve/veya motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan işletmeler,
  • Kültür ve Turizm Bakanlığı ile belediyelerden yatırım ve/veya işletme belgesi ile konaklama hizmeti veren otel işletmeleri ciro şartsız e-Fatura düzenlemek zorundadır.

Zorunluluk dışında isteğe bağlı da e-Fatura düzenlenebilir.

e-Fatura Kimlere Düzenlenebilir?

e-Fatura, e-Fatura mükellefi olan tüm işletmelere düzenlenebilir.

e-Fatura Nasıl Kesilir?

e-Fatura nasıl kesilir sorusunun üç farklı cevabı var: Gelir İdaresi Başkanlığı Portalı, özel Entegratör ve Entegrasyon Yöntemi olmak üzere üç farklı yoldan kesilebilir.

e-Fatura, GİB Portalı üzerinden ücretsiz olarak düzenlenebilir. Bu sistem az sayıda e-Fatura oluşturan firmalar için kullanışlı olmakta ve 6 ay saklama süresi bulunmaktadır.

Diğer bir yöntem olarak Entegrasyon yöntemi ile fatura oluşturabilmek için uzmana ihtiyaç duyulmaktadır. Bu işlemin gerçekleştirilebilmesi için GİB ile işletme sisteminin birbirine entegre olması gerekmektedir.

e-Fatura oluşturmanın en kolay yolu ise özel entegratör kullanmaktır. Fatura, özel entegratörün online portalı üzerinden oluşturulmaktadır.

e-Fatura nasıl düzenlenir?

Uyumsoft i-Dönüşüm Portalı üzerinden e-Fatura Nasıl Düzenlenir?

Portaldaki fatura işlemlerinin takibini yapmak için portal ekranında sol taraftaki sekmeler kullanılır.

Sekmeler kullanılarak fatura oluşturulabilir, tekli ve çoklu fatura girişleri yapılabilir. Ek olarak, taslaklara kaydedilen faturalar görüntülenebilir, indirilebilir, düzenlenebilir, gönderilebilir veya silinebilir. Fatura şablonu firmaya uygun olarak özelleştirilebilir.

Fatura yükleme işlemleri tekli veya çoklu yapılabilir. Yükleme işlemi biten faturalar silinebilir veya gönderilebilir. Buraya yüklenen faturalar taslaklara aktarılır. Fatura işlemlerinin takibinin yapıldığı seklemeler alanı sayesinde diğer yazılımlardan oluşturulmuş olan faturalar portale aktarılarak, düzenlemeler yapılabilir.

Uyumsoft Portal üzerinden Fatura Oluşturma

Fatura oluşturma işlemleri için; “e-Fatura işlemleri” menüsünün altında “e-Fatura oluştur” butonuna tıklanır. Aşağıda görülen alanlar doldurulur. Burada dikkat edilmesi gereken unsurları ve doldurulması gereken alanları detaylı olarak açıklayalım.

Uyumsoft Portal üzerinden Fatura Oluşturma

Fatura oluştur sekmesine tıkladıktan sonra çıkan ekranda Genel Fatura Bilgileri ve Alıcı Bilgilerinin doldurulması gerekmektedir.

Genel Fatura Bilgileri Alanı;

ETTN numarası sistemin her fatura için verdiği tekil bir numaradır.

özelleştirme Numarası e-Fatura versiyon bilgisini göstermektedir.

Fatura Numarası, ilgili alana kullanıcı tarafından yazılabildiği gibi fatura kaydedildikten sonra sistem tarafından otomatik olarak da verilebilir. Sistemden otomatik olarak fatura numarası alınması için fatura numarası al butonu tıklanmalıdır.

Senaryo Tipleri: Ticari, Temel, Yolcu Beraber, İhracat, Hal, Kamu, olmak üzere altı senaryo tipi vardır.

Fatura Tipi: İade, Satış, Tevfikat, İstisna, Özel Matrah, İhraç Kayıtlı, SGK, Komisyoncu, Konaklama Vergisi, Hks Satış, Hks Komisyoncu ve Tevfikat İade olmak üzere on bir fatura tipi vardır.

Genel fatura bilgileri alanı doldurulduktan sonra alıcı bilgileri alanı doldurulur.

Alıcı Bilgileri Alanı

e-Fatura mükelleflerinin vergi kimlik tc no veya unvan bilgilerini girilerek arama yaptığı yer etiket alanıdır.

Alıcının firma bilgileri girildikten sonra sistem üzerinden otomatik olarak vergi kimlik numarası ve unvan bilgisi de gelmektedir.

Alıcının adres bilgileri eksiksiz bir şekilde doldurularak bir sonraki adıma geçilir. Alıcı hali hazırda adres defterine kayıtlı ise bilgiler otomatik olarak gelmektedir. Bilgiler daha önceden kaydedilmemiş ise, adres defterine ekle butonuna basılarak aynı firmaya ait sonraki fatura düzenleme işlemleri için kaydedilebilir.

Fatura ve alıcı bilgileri doldurulduktan sonra “KAYDET” butonuna tıklanarak mal ve hizmet ekle ekranına geçilir.

Uyumsoft Mal/Hizmet Ekle Alanı

Mal/Hizmet Ekle Alanı

Bu alanlar faturanın özelliğine göre doldurulur. KDV oranı sıfır ise muafiyet kodu seçilmelidir. Muafiyet kodu fatura tipini belirlemektedir.
İlgili bilgiler girildikten sonra fatura oluşturma işlemi tamamlanır. e-Fatura nasıl kesilir hakkında detaylı bilgi için Bilgi Talep Formu üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

e-Fatura ile İlgili Merak Edilen Her Şeyi Yanıtladık

 
 
 
Sizi Arayalım

Ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için
iletişim formumuzu doldurabilirsiniz.
En kısa sürede uzman ekiplerimiz size
dönüş yapacaktır.

×

Ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için iletişim formumuzu doldurabilirsiniz. En kısa sürede uzman ekiplerimiz size dönüş yapacaktır.

e-Fatura Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

e-Faturaya Geçiş Maliyeti Nedir?

Öncelikle GİB'den alacağınız mali mühür için ödeyeceğiniz bir ücret bulunmaktadır. Bu mühür 3 yılda bir alınır. Sonrasında her firmanın ihtiyacına göre maliyetler değişmektedir. İhtiyaçlarınıza en uygun ürünümüzü bulmak için bizimle iletişime geçiniz.

e-Fatura Hizmetini Kimler Kullanmalıdır?

İki tip kullanım vardır, birincisi kanun kapsamında kullanım zorunluluğu olan kişiler ve kurumlardır, ikincisi gönüllü olarak e-Fatura hizmetine geçiş yapmak isteyen gönüllülerdir.

e-Fatura Geçiş Şartları Nelerdir?

e-Fatura’ya geçiş şartları GİB tarafından belli aralıklarla yayımlanan tebliğe göre değişiklik göstermektedir.

Son tebliğe göre;

  • 2022 yılında brüt satış hasılatı 3 Milyon TL olan firmalar
  • e-Ticaret faaliyetinde bulunan işletmelerden, 2022 hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı olanlar
  • Gayrimenkul ve/veya motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan işletmelerden, 2022 hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı olanlar
  • Kültür ve Turizm Bakanlığı ile belediyelerden yatırım ve/veya işletme belgesi ile konaklama hizmeti veren otel işletmeleri ciro şartsız zorunlu olarak e-Fatura’ya geçiş yapacak.

Bütün Müşterilere e-Fatura Gönderilir mi?

e-Fatura kullanıcısı olan kişiler ve kurumlar, e-Fatura kullanıcısı olan tüm müşterilerine e-Fatura gönderir, e-Fatura kullanıcı olmayan müşterilerine ise e-Arşiv Fatura gönderirler.

E-Fatura Sorgulama Nasıl Yapılır?

Tüm e-Fatura ve e-Arşiv Fatura görüntülerine GİB web sayfasında bulunan e-belge görüntüleyici ekranlarından fatura XML leri yüklenerek ulaşılabilir. Yine aynı ekrandan ilgili faturaların doğrulamaları yapılabilir. Doğrulama yapılan faturalar, e-Fatura ise aynı ekrandan GİB sistemlerinden başarılı bir şekilde geçerek alıcıya ulaşıp ulaşmadığının bilgisi de sorgulanabilir. Ancak doğrulama yapılan faturalar e-Arşiv Fatura ise online ortamda alıcılara ulaşmadıkları için sorgulama yapılamamaktadır. e-Arşiv Fatura'lar GİB sistemlerine günlük olarak raporlanır. Raporlanan e-Arşiv Faturaların GİB sistemlerinde olup olmadığı bilgisi ise, yine GİB web sayfası üzerinden yapılabilir. Bu alanda sorgulama yapmak için fatura göndericisinin VKN\/TCKN bilgisi, faturanın tam numarası, faturanın ödenecek tutar bilgisine ihtiyaç vardır. İlgili e-Arşiv Fatura GİB sistemlerine raporlandı ise sorgulama sonucu faturanın şifreli bilgileri ile “Sistemde Kayıtlıdır” ibaresi görülür.

E-Fatura Nasıl Kesilir?

e-Fatura keserken alıcı bilgileri bölümünde yer alan VKN\/TCKN alanına alıcının vergi kimlik numarası girildiğinde, sistem alıcısına göre fatura türünü otomatik seçer. Unvanı kısmına alıcının unvanı; T.C. Kimlik numarası girildiğinde ise alıcının adı ve soyadının tam olarak girilmesi zorunludur. Bu bilgiler girildikten sonra faturaya mal\/hizmet ayrıntıları eklenir ve doğrudan portal üzerinden alıcısına iletilir.

E-Fatura XML Nedir?

GİB tarafından XML tabanlı global bir standart olan UBL-TR formatıdır.

E-Fatura Sistemi Nasıl İşliyor?

Gönderici kullandığı ticari yazılım ya da GİB\/Özel Entegratör portallerinden fatura oluşturur ve gönderir. Gönderilen faturalar öncelikle GİB sistemlerine iletilir. GİB faturaları şema\/schematron kontrolüne tabi tutar. Herhangi bir hata almayan faturalar GİB sistemlerinden alıcı sistemlerine iletilir. Faturalar alıcı sistemlerine ulaştığında alıcı, başarılı aldığına dair GİB’e sistem yanıtı döner. Böylece gönderici sistemlerinde de faturanın durumu başarılı olarak değişir.

E-Fatura Kesmek için Ne Gerekli?

Öncelikle mali mühür ile hem GİB resmi başvurusu, hem de özel entegratör aktivasyonu alınması gerekir. Aktivasyon işlemleri tamamlandıktan sonra portal giriş şifreleri iletilir ve mali mühür bilgisayara takılmaksızın e-Fatura kesilebilir.

E-Fatura En Geç Kaç Gün İçinde Kesilir?

İrsaliyesi var ise 7 gün içinde faturası kesilmelidir. İrsaliyesi yok ise günlük olarak kesilir.

E-Fatura Mükellefi Olmayana e-Fatura Kesilir mi?

e-Fatura mükellefi olmayan kurum ve kuruluşlara e-Fatura kesmeniz mümkün değildir. Ancak siz e-Fatura mükellefiyseniz karşı tarafa e-Arşiv Fatura kesilir. E-Arşiv Fatura ayrı bir belge türü değildir. E-Fatura olmayanlara kesilen e-Fatura’dır.

E-Fatura İrsaliye Yerine Geçer Mi?

e-Fatura uygulamasına kayıtlı mükelleflerin birbirlerine düzenledikleri e-Faturada, düzenleme tarihi yanında düzenleme zamanının da saat ve dakika olarak gösterilmesi halinde e-Faturanın kâğıt çıktısı irsaliye yerine geçer. Söz konusu kâğıt çıktıya “İrsaliye yerine geçer.” ifadesinin yazılması ve kâğıt çıktının satıcı veya yetkilisi tarafından imzalanması zorunludur. Ancak bu imkândan yararlanabilmek için e-Faturanın malın teslimi anında düzenlenmesi gerekir.

e-Faturaların İptal Süreçleri Nasıl Oluyor?

Sistem üzerinden elektronik ortamda anlık olarak alıcısına iletilen e-Faturaların iptali işlemi gönderici firma tarafından yapılamamaktadır. e-Fatura temel senaryolu olarak gönderildi ise karşı firma 7 günlük süresi içerisinde faturayı iade edebilir. E-Fatura ticari senaryolu olarak gönderildi ise karşı firma 8 günlük süresi içerisinde kabul ya da ret yanıtı verebilir. Herhangi bir yanıt verilmeyen faturalar 8. gün sonunda otomatik onaylandı durumuna gelir.

E-Fatura Kesmek Neden Önemlidir?

Fatura kesmek ticaret yapan her mükellefin yasal zorunluluğudur. Kağıt faturaya alternatif olarak bilinen e-Fatura ise yürürlüğe konulduğu ilk yıllarda mükelleflerin inisiyatifine bırakılmış olsa da, zaman içerisinde Gelir İdaresi Başkanlığı zorunlu geçiş yapması gereken işletmeleri açıkladığı tebliğler ile duyurmaktadır. Zorunlu geçişe dahil olmayan birçok işletme ise; kolay arşivlenmesi, fatura maliyetlerinin azaltılması, ihtiyaç duyduğunuzda hızlı ulaşılabilmesi gibi sebepler e-Fatura'ya gönüllü geçiş yaparak uygulamayı kullanmaya başlamaktadır.

e-Fatura’ya Yasal Zorunluluk Geçişleri

 
CVK Group
Dedeman Holding
Elle Ayakkabı
ENKA İnşaat ve Sanayi AŞ
Erpiliç
Hamidiye Su
Kolin Holding
Limak Holding
Matraş Deri
Microsoft Türkiye
Milangaz
Mudo
İkea
İzmir Gaz
Miele Elektrikli Aletler