Yeni e-Defter Tebliğine Göre Neler Değişiyor? Kimler e-Defter'e Geçecek?
e-Defter Geçişi ile ilgili yeni tebliğe göre neler değiştiğini öğrenin. Dosyayı İndirmek İçin Tıklayın
e-Defter Geçişi ile ilgili yeni tebliğe göre neler değiştiğini öğrenin. Dosyayı İndirmek İçin Tıklayın
Mali Müşavirler için;
Uyumsoft'un e-Defter Çözümünü
Tercih Etmenin Faydaları!
e-Defter verilerinizin güvenliğini sağlamak ve bu bilgileri saklamak işletmeniz için kritik bir öneme sahiptir. Bu nedenle bulut tabanlı veri depolama yazılımları, yüksek düzeyde güvenlik sunmanın yanı sıra uzaktan erişilebilen geniş depolama ağlarıyla avantaj sağlamaktadır. Uyumsoft’un sunduğu UyumYedek, işletmenizin e-Defter verilerini güvenli bir şekilde yedekleyerek, her yerden erişim imkanı tanıyan etkili bir bulut tabanlı depolama çözümüdür. UyumYedek hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
E-Defter, Gelir İdaresi Başkanlığı standartlarına uygun olarak düzenlenen bir elektronik muhasebe uygulamasıdır. Yevmiye Defteri ve Defter-i Kebir belgelerini dijitalleştirerek, işletmelerin muhasebe süreçlerini hızlandırmasına, finansal verilere kolay erişim sağlamasına ve belge paylaşımını güvenli bir şekilde gerçekleştirmesine olanak tanır. Bu uygulama aynı zamanda çevre dostu bir yaklaşım benimseyerek kağıt tüketimini azaltır. E-Defter, dijital imza kullanarak belgelerin güvenliğini arttırır ve Gelir İdaresi Başkanlığı'nın belirlediği teknik standartlara tam uyum sağlar. Bu özellikleri sayesinde vergi denetimleri ve yasal süreçler daha düzenli ve hızlı bir şekilde yürütülebilir. İşletmeler, E-Defter kullanarak muhasebe işlemlerini verimli bir şekilde yönetebilir ve zaman tasarrufu sağlayabilirler.
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) e-fatura geçiş hadlerini güncelledi. KOBİ’ler e-fatura ve e-defter kullanım zorunluluğu son düzenlemeyle belirlenen şartlara göre şekillenmektedir.
2023 yılı brüt satış hasılatı 3 milyon TL ve üzeri olan tüm mükellefler, sektör farketmeksizin 01 Temmuz 2024 tarihinde e-Fatura’ya, 01 Ocak 2025 tarihinde ise e-Defter’e geçiş yapmalıdır.
2022 ve sonrası hesap dönemlerinde brüt satış hasılatı 3 milyon TL ve üzeri olan mükellefler de e-fatura kullanımına geçiş yapmalıdır.
İnternet veya diğer elektronik platformlarda mal ve hizmet satışı yapan ve 2023 yılı 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı olan mükellefler 1 Ocak 2025 tarihinde e-Defter’e geçmelidir.
2023 yılı hesap dönemi brüt satış hasılatı 500 Bin TL ve üzeri olan gayrimenkul ve/veya motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan firmalar 1 Ocak 2025’e kadar e-Defter zorunluluğu kapsamına alınacaklardır.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile belediyelerden yatırım veya işletme belgesi alarak konaklama hizmeti sunan otel işletmeleri yıl ve brüt satış hasılatı sınırlaması olmaksızın 1 Ocak 2025 tarihinde e-Defter’e geçmek zorundadır.
Bilanço esasına göre defter tutmakzorunda olan mükellefler ile ihtiyari olarak bilanço esasına göre defter tutmayı tercih eden mükellefler e-defter'e geçmek zorundadır.
1/1/2025 tarihinden itibaren (bu tarih dâhil) yeni işe başlayan, yeniden işe başlayan, sınıf değiştiren, yeni bir mükellefiyete giren ve vergi muafiyeti kalkan mükelleflerden ihtiyari ya da zorunlu olarak bilanço esasına göre defter tutacaklar işe başlama, sınıf değiştirme, yeni mükellefiyete girme ve muaflıktan çıkma tarihinden itibaren e-defter e geçiş yapacaktır.
Bu bağlamda, 1 Temmuz 2024'e kadar e-fatura ve e-arşiv faturalara geçiş yapmak zorunda olan işletmeler, 1 Ocak 2025'e kadar e-defter uygulamasına da geçmek durumundadır. Bu düzenlemeler, işletmelerin elektronik belgeleme sistemine geçiş sürecini düzenlemekte ve uyumlarını sağlamaları için bir takvim sunmaktadır.
Büronuzu dijitalleştirmek için hemen sayfanın yanında yer alan “ Bilgi Talep Formu” doldurup, dijital dönüşüm uzmanlarımızın size ulaşmasını sağlayabilir, başvurunuzu yaparak aynı gün içerisinde e-Defter'e geçebilirsiniz. e-Defter başvurusu yapmadan önce, mali mühür veya e-İmza temin etmeniz gereklidir. e-İmza hakkında daha fazla bilgi için buradan ziyaret edebilirsiniz.
E-Deftere geçmek, işletmeler için bir dizi avantaj sunar. İlk olarak, muhasebe kayıtları elektronik ortamda daha hızlı ve hatasız bir şekilde tutulabilir. Finansal verilere kolay erişim sağlanarak raporlama süreçleri iyileştirilir ve belge paylaşımı elektronik ortamda güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilir. Ayrıca, kâğıt tabanlı defterlerin yerini alarak çevre dostu bir yaklaşım benimsenmesine ve kağıt tüketiminin azaltılmasına katkıda bulunur.
E-Deftere geçiş için başvuru süreci oldukça basittir. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi internet sitesi üzerinden online olarak gerçekleştirilir. Bu süreçte, başvuru formu doldurularak işletme bilgileri ve gerekli belgeler sisteme yüklenir. Başvuru onaylandıktan sonra işletme, yetkilendirilmiş bir elektronik defter servis sağlayıcısı seçer. Seçilen sağlayıcıyla uyum ve entegrasyon süreci tamamlandığında, E-Defter kullanıma hazır hale gelir. Bu hızlı ve basit süreç, işletmelerin muhasebe süreçlerini dijitalleştirme ve Gelir İdaresi Başkanlığı standartlarına uyum sağlama konusunda kolaylık sağlar.
e-Defter Geçiş Rehberi
e-Defter geçişi için merak ettiğiniz her şey bu rehberde!
Uyumsoft'un bulut alt yapısı sayesinde internet erişimi olan her yerden e-Defter uygulamasına erişir, işlemlerinizi kolayca gerçekleştirebilirsiniz.
e-Defter'e geçerek dijital dünya ile tanışıp, zaman kaybı, maliyet ve iş yükü yaratan süreçlerden tasarruf edersiniz.
Baskı, arşivleme ve kağıtla ilgili operasyonel süreçlerden kurtulursunuz.
Kullandığınız ERP, ticari paket ve muhasebe programları ile tam entegrasyon sağlarsınız.
Hızlı ve kolay bir şekilde e-Defterinizi gönderebilir, uluslararası standartlara uygun şekilde e-Defter'lerinizi yönetirsiniz.
Mali Müşavir hattı ile anında destek sağlıyoruz. Bize 0850 346 7666 numarası üzerinden ulaşabilirsiniz.
Ürünlerimiz hakkında ayrıntılı bilgi almak için
iletişim formumuzu doldurun.
Uzman ekiplerimiz, en kısa süre içinde
sizinle iletişime geçecektir.