Bu yılın asgari ücretini belirlemek için ilgili kurumlardan oluşan komisyon üyeleri geçtiğimiz yılın aralık ayında toplandı. Hükümet, işçi ve işverenler arasında, bu yılki asgari ücretin ne kadar olacağı, ilgili komisyonların katılımı ile dört ayrı oturumda yapılan toplantılarda değerlendirildi. Yedi milyonu aşkın işçinin merakla beklediği 2020 yılı asgari ücret rakamının ne olduğunun açıklandığı toplantı, geçen yılın son günleri olan 6 Aralık tarihinde gerçekleşti. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ve komisyon üyelerinin katılımıyla düzenlenen toplantıda, bu yılın asgari ücretinin net 2 bin 324 TL olduğu, brüt ücretin 2 bin 943 TL olduğu ve bu rakamın tarafların oybirliği ile belirlendiğinin açıklaması yapıldı. Asgari ücret fiyatında, bir önceki yıla oranla %15,03 oranında artış yapıldığı ifade edilmiş oldu.
2022 AGİ Ne Kadar Oldu ?
Asgari ücretin açıklanmasının ardından gözler AGİ’ye çevrildi!
Bu yılın asgari ücret fiyatının açıklanmasının ardından, bu kez milyonların gözü, AGİ ne oldu sorusuna çevrildi. AGİ rakamlarının neye karşılık geldiği yaklaşık 7 milyonu aşkın asgari ücretli tarafından çok yakından takip edilen bir konu olmaktadır. Bilindiği üzere AGİ’nin anlamı, Asgari Geçim İndirimi’dir. Burada ödenen rakam, devlet tarafından asgari ücretliye ödenen rakamdır aslında. Zira, ödenen bu rakam, işverenin vergisinden düşürülmektedir. Tüm işverenler, çalışanlarına AGİ rakamını ödemekle yükümlüdürler. Zira, burada oluşan rakam, sigortalı çalışan işçilerin, asgari geçimini sağlayacak kısmının hesaplanmasının ardından toplam gelirden çıkarılması ile vergiden muaf tutulması sonucu oluşan bir rakamdır. Çalışanlara, AGİ için ödenmekte olan rakam, kişinin bekar veya evli olması, çocuksuz veya çocuklu olması gibi etmenlere göre, farklı rakam göstermektedir. Özetle AGİ, çalışanların kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu eşi ve çocukları için devlet tarafından verilen bir indirimdir. Az önce de ifade ettiğimiz gibi, AGİ her ay işverenler tarafından işçilerine ödenmelidir ve eğer ödeme yapılmazsa işçilerin bu durumu ilgili kurumlara bildirmeleri gerekmektedir. Kısaca şirketler, tüm çalışanları için aylık olarak AGİ’yi işçisine ödemekle yükümlü olmaktadırlar. Bir diğer konu, çalışan kişi, raporlu veya izinli ise, bu durumda maaşı ödeniyorsa, AGİ’nin ödemesi de yapılacaktır. Ancak çalışan kişi ücretsiz izine çıkmış ise, bir maaş ödemesi yapılmadığı için, AGİ ödemesi de yapılmıyor olmaktadır.
Yoksa siz hala E-irsaliye’ye geçiş yapmadınız mı ?
Asgari Geçim İndirimi (AGİ 2020) tablosu ücretleri şu şekildedir:
Uyarı: AGİ Ücretleri 2022 yılında kaldırıldı!
İşçi bekarsa, 220,73TL fiyat belirlendi.
İşçi evliyse ve eşi çalışmıyorsa, 264,87 TL fiyat belirlendi.
İşçi evliyse ve eşi çalışmıyorsa ve bir çocuğu varsa, 297,98 TL fiyat belirlendi.
İşçi evliyse ve eşi çalışmıyorsa ve iki çocuğu varsa, 331,09 TL fiyat belirlendi.
İşçi evliyse ve eşi çalışmıyorsa ve üç çocuğu varsa, 375,23 TL fiyat belirlendi.
İşçi evliyse ve eşi çalışıyorsa, 220,73TL fiyat belirlendi.
İşçi evliyse ve eşi çalışıyorsa ve bir çocuğu varsa, 253,83TL fiyat belirlendi.
İşçi evliyse ve eşi çalışıyorsa ve iki çocuğu varsa, 286,94 TL fiyat belirlendi.
İşçi evliyse ve eşi çalışıyorsa ve üç çocuğu varsa, 331,09 TL fiyat belirlendi.
İşçi evliyse ve eşi çalışıyorsa ve dört çocuğu varsa, 353,16 TL fiyat belirlendi.
İşçi evliyse ve eşi çalışıyorsa ve beş çocuğu varsa, 375,23 TL fiyat belirlendi.
Asgari Geçim İndiriminden kimler yararlanabilir ve kimler AGİ alabilir?
Yukarıdaki tabloda da görüldüğü üzere Asgari Geçim İndirimi olan AGİ hesaplanırken, işçinin bekar veya evli olması, evliyse eşinin çalışıyor veya çalışmıyor olması, sahip olunan çocuk sayısı gibi maddeler, alınacak olan AGİ rakamını belirleyen unsurlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Peki, Asgari Geçim İndirimi olan AGİ’den kimler yararlanabiliyor ve kimler AGİ alabilmektedir. Konuyu yeniden değerlendirecek olursak şunları söyleyebiliriz. Ücretleri gerçek usulden vergilendirilen tüm çalışanlar, yani gerçek kişiler, bu indirimden yararlanabilir ve AGİ alabilir. Gelir Vergisi Kanunu’nun 61. Maddesi içeriğinde yer alan bilgiye göre ücret geliri elde edenler, AGİ almaktadır. Tekrar bu yazımızı çok kısaca özetleyecek olursak, AGİ, bir işçinin, bekar veya evli olması, çocuğunun olması veya olmaması gibi birçok maddeye göre değerlendirilen ve devlet tarafından asgari geçim indirimi olarak işçiye aylık olarak ödenen bir rakamdır. İşverenler, her ay bu rakamı çalışanlarına ödemekle yükümlüdür ve ödedikleri bu rakam, işverenin gelir vergisinden düşürülmektedir.
Ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için
iletişim formumuzu doldurabilirsiniz.
En kısa sürede uzman ekiplerimiz size
dönüş yapacaktır.