e-Müstahsil Makbuzu nedir?
Bu yazımızda “e-Müstahsil Makbuzu (e-MM) nedir?” konusunu işleyeceğiz. e-MM, yeni bir belge türü olmayıp, kağıt müstahsil makbuz ile aynı hukuki niteliklere sahiptir.Müstahsil makbuzu, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) standartlarında e-ortamda oluşturulması ve raporlaması ile; hem kağıt hem de e-ortamda muhafazası ve ibrazını kapsayan bir uygulamadır diye açıklanabilir.
Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar ile kazancı basit usulde tespit edilenlerle, defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler, gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçilerden satın aldıkları malların bedelini ödedikleri sırada iki nüsha müstahsil makbuzu tanzim ederek, nüshalardan birini imzalayarak satıcı çiftçiye verirler, diğer nüshasını ise satıcı çiftçiye imzalatarak almaktadırlar. Müstahsil Makbuzunun, tüccar veya alıcı çiftçi nezdinde kalan nüshası, fatura yerine geçecek belge niteliğindedir.
Gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçilerden, mal satın alımında fatura yerine geçen ticari vesika olarak kağıt ortamda Müstahsil Makbuzu düzenleyen mükellefler, e-MM düzenleyerek, kağıt ve e-ortamda muhafaza edip Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)’e e-ortamda raporlayabilmektedirler. Uygulamaya dahil olacak mükelleflerin; e-Fatura, e-Arşiv ve e-Defter uygulamalarına dahil olma zorunlulukları ise bulunmamaktadır.
e-MM Düzenlenmesi ve Teslimi nasıldır?
E-ortamda düzenlenen ve elektronik sertifika ile imzalanan e-Müstahsil Makbuzu (e-MM)’nin, en az bir nüsha kağıt çıktısı alınarak, çıktının her iki tarafça ıslak imza ile imzalanması ve satıcı çiftçiye verilerek çiftçi tarafından kağıt ortamda ve e-MM’nin tüccar nüshası ise elektronik sertifika ile imzalı olarak e-ortamda muhafaza edilmektedir.
e-MM üzerinde, GİB sistemlerinden e-ortamda sorgulanması ve doğrulanması için karekoda veya barkoda yer verilmektedir. Yeni Nesil Ödeme Kaydedici cihazlardan e-MM bilgileri de ihtiva eden e-MM Bilgi Fişinin, iki nüsha halinde üretilmesi ve taraflarca imzalanması halinde; bu bilgi fişi nüshaları da e-MM’nin kağıt nüshaları yerine geçmektedir.
e-MM’de Bulunması Gereken Bilgiler Nelerdir?
- Belgenin tarihi, saat ve dakika olarak düzenlenme zamanı ve belge numarası yer alır.
- Malı satan çiftçinin adı, soyadı, TCKN TC Kimlik Numarası ve ikametgah adresi yer alır.
- Malı satın alan tüccar veya çiftçinin adı, soyadı veya unvanı, vergi dairesi, VKN Vergi Kimlik Numarası ve adresi yer alır.
- Satın alınan malın cinsi, miktarı, bedeli, vergi ve varsa diğer kesintiler tutarı yer alır.
Nitekim, Mükellefler bu zorunlu bilgilere ek olarak, ihtiyaçları doğrultusunda farklı bilgilere de yer verebilmektedir.
e-MM Bilgilerinin Raporlanması Nasıl Olmaktadır?
e-Müstahsil Makbuzu (e-MM) nedir? sorusunu değerlendirmeye devam ediyoruz. e-MM uygulamasından, kendi bilgi işlem sistemlerinin GİB sistemlerine entegrasyonuyla yararlanmak için yapılan başvurular; GİB tarafından mükellefe ait sistemin yapısı, işleyişi ile bu sistemde düzenlenen e-MM örneklerinin, yayımlanan teknik kılavuzlarda belirlenen usul ve esaslara uygun olup, olmadığı açısından değerlendirilmektedir. GİB, ek teknik bilgi ve belge talebinde bulunabilmektedir. GİB değerlendirmesi sonrasında başvuruları uygun bulunan ve test süreçlerini başarılı bir şekilde tamamlayan mükelleflere, e-MM Uygulamasından kendi bilgi işlem sistemlerinin, GİB sistemlerine entegrasyonu yöntemiyle yararlanmasına izin verilmektedir. Bu mükellefler, e-ortamda oluşturulan e-MM belgelerine ilişkin olarak, GİB’in veri formatı ve standardına uygun olarak “e-MM Raporu”nu elektronik sertifika ile zaman damgalı olarak imzalayarak, yayımlanan teknik kılavuzlarda açıklanan yöntem veya yöntemlerle Geilr İdaresi Başkanlığı (GİB) sistemine e-ortamda aktarmaktadır.
Ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için
iletişim formumuzu doldurabilirsiniz.
En kısa sürede uzman ekiplerimiz size
dönüş yapacaktır.