İşletmelerin amaçları, planları ve hedefleri bulunur. Bu hedeflerine ulaşabilmesi noktasında, nitelikli insan kaynağı çok önemlidir. İşletmeleri başarıya taşıyan ana unsurlardan birisi, konusunda uzman olan insan gücüdür. Bu nedenle işletmeler, doğru zamanda, doğru sayıda ve en önemlisi ilgili departmanlara yetkin çalışanları kazandırmayı isterler. Çünkü konusunda uzman olan, yeterli bilgi birikimi ve tecrübeye sahip olan çalışanlar, işletmelerin faaliyetlerini sürdürmelerine ve gelecek hedeflerine ulaşmalarına değer katmaktadırlar ve katacaklardır. Öncelikle, hangi departman için iş gücüne ihtiyaç olduğu belirlenir. Ardından, işe alınacak kişinin yetkinlikleri ve tecrübesi neler olmalıdır, konusu değerlendirilir. Sonrasında ilgili departmandaki işleri, kaç personelin yapabileceğine karar verilmelidir. Boş pozisyonda olan görevin tüm iş süreçleri incelenerek, ilgili pozisyon için yeterli birikim ve donanımların neler olması gerektiğinin değerlendirilmesinin yanı sıra, görev yapacak kişi sayısının kaç kişi olması gerektiği de bilinerek konu ele alınır. Tüm bunların ardından, departmandaki iş sürecini yönetecek yetkinlikte ve sayıdaki kişilerin, işletmeye kazandırılması noktasında, mülakat görüşmelerine başlanır. Görüşmelerin sonunda, işletmedeki ilgili işe uygun olduğu düşünülen adaylar arasından, personel veya personeller seçilir ve boş pozisyonda olan işe yerleştirilir. Buradaki hassas konuların başında, işletmedeki ilgili iş için gerekli donanıma sahip olan çalışanların işletmeye kazandırılması konusu gelmektedir. Az önce de ifade ettiğimiz üzere, işletmelerin hedeflerine ulaşabilmeleri noktasında, çalışanları stratejik değerdedir. İşletmeler konusunda donanımlı insan kaynağına, yüksek performansa ve aynı hedefe birlikte koşan çalışanlara sahip olurlarsa, başarıları da kaçınılmaz olacaktır.
İş analizi yapılmalıdır
İşletmedeki her bir iş için öncelikle “iş analizi” yapılmalıdır. Her bir işe dair, ilgili bir işi yapmak için nasıl bir iş süreci ve yoğunluğu bulunuyor ve işi yapacak olan personelin beceri ve donanımları nasıl olmalıdır gibi konular netliğe kavuşmalıdır. Özetle iş analizi, bir işin içerdiği tüm unsur ve faaliyetlerin sistemli bir şekilde araştırılıp, değerlendirilmesidir. Yapılacak bu çalışmanın ardından, yeterli niteliğe ve donanıma sahip olan çalışanların işletmeye seçilerek kazandırılması ve ardından ilgili göreve yerleştirilmesi gündeme gelmektedir. Seçme ve yerleştirme yapıldıktan sonra ise, o işle ilgili olan yükümlülükler, sorumluluklar, iş planları ve ast-üst ilişkisi gibi çeşitli konular ilgili işe atanan personel ile paylaşılmaktadır. Özetle, tüm sürecin yönetilmesinde, insan kaynakları yöneticilerine ve sorumlularına, önemli görevler düşmektedir. Personele ihtiyacı olan departman ile, o işi yapabilecek donanımına sahip olan çalışanlar arasında köprü görevi gören insan kaynakları yöneticileri, uygun adayların ilgili departmana yerleştirilmesi ve işletmeye kazandırılması noktasında, firmaya stratejik değer katmaktadır.
Adaylar, iç kaynaklardan veya dış kaynaklardan belirleniyor
Bir işletmenin ihtiyaç duyduğu bir görev için, insan kaynağı bulabilmesinin iki yolu vardır. Bunlardan birisi içi kaynaklardır, diğeri dış kaynaklardır. İç kaynaklar adından da anlaşılacağı üzere, şirket içinde çalışanlardan birisinin, boş olan ilgili departmandaki göreve atanmasıdır. Boş bir departman için şirket içi kaynaklardan adayın seçilip getirilmesinin yapılabilmesi için de firmada öncesinde kariyer çalışmaları yapılmalıdır. Bu nedenle işletmeler, ellerindeki mevcut iş gücünün yetenek haritalarını çıkarmasının yanı sıra, çalışanlarına bir kariyer yolu da çizmelidirler. Bilindiği üzere kariyer planlaması, kişinin kariyer hedeflerinin çizildiği ve bu hedeflere ulaşma noktasında gidilecek yol haritasının belirlendiği bir süreçtir. Böylece işletme yönetimleri; çalışanlarının gelecekte hangi görevde olmayı istediklerini ve atanabilecekleri yeni görevlere ilişkin bilgi sahibi olmuş olacaklardır. İşletmeye çalışan kazandıran diğer kaynak, dış kaynaklardır. Burada ilgili pozisyona dair kariyer sitelerinde iş ilanları verilir, görev talip olan özgeçmişler değerlendirilir. Uygun niteliklere sahip olan kişilerle görüşmeler yapılır ve bu görüşmeler esnasında kişinin bilgi birikimi ve tecrübesini ölçülmesi noktasında testler de uygulanabilir. Ardından, uygun görülen aday veya adayların istihdam edilmesi kararı alınır ve işe yerleştirilir. Özetle, işletmeler ihtiyaç duydukları boş bir pozisyon için, kurum içi çalışanlarından veya dışarıdaki kaynaklardan, o pozisyona görev ataması yapmaktadır.
Ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için
iletişim formumuzu doldurabilirsiniz.
En kısa sürede uzman ekiplerimiz size
dönüş yapacaktır.