Uzun süredir aklınızda olan işi hayata geçirmeye karar verdiniz diyelim. İşte tam da bu aşamada ticaret sicil kaydı ile ilgili bilmeniz gereken şeyler vardır. Sizler için ticari sicil kaydının ne olduğundan nasıl yapıldığına kadar olan tüm adımları kaleme alıyoruz.
Ticari Sicil Kaydı Nedir?
Yeni bir şirket kuracak kişiler, tacir sıfatına sahip olmak için ticaret sicil kaydı yaptırmak zorundadır. Ticari sicil kaydı, işletme sahibinin hukuki durumunu takip etmesini, üçüncü kişilerin bilgilendirilmesini ve işletme sahibinin kazandığı hakların korunmasını sağlar. Oldukça önemli bilgileri kapsadığı için tacirler ve üçüncü kişiler tarafından ticaret sicilinin bilinmesi zorunludur.
Ticari Sicil Kaydı Nereden Alınır?
Ticari sicilini almak isteyen işletmeler gerekli evraklar ile ticaret odasına başvuru yapmalıdır. Şirketin hukuken varlığının onaylanmasının ardından tine ticaret odasından sicil tasdiknamesi alınmalıdır. Daha sonra, şirket yöneticileri tarafından noterde gerekli işlemleri yapılarak, bağlı oldukları ticaret odasının web sitesi üzerinden sorgulama gerçekleştirilebilir.
8 Adımda Ticari Sicil Kaydı Nasıl Alınır?
- Ticari sicil belgesi alma işlemi için öncelikle Mersis’ten ana sözleşme hazırlanmalıdır. Bu işlemi işletme sahibi veya mali müşaviri yapabilir. Bu sözleşmede faaliyet konusu, sermaye, adres, yönetim şekli, hissedar kar dağıtım usulleri, unvan ve benzeri bilgilere yer verilir.
- İTO’da şahsen yapılmamış olan işlemlerde, ana sözleşmenin imzalanması için notere gidilir Kurucular noterde sözleşmeyi imzalar ve mali müşavirlere diğer kuruluş işlemleri için vekalet verir. Yöneticiler için imza beyani yani tescil talepnamesi hazırlanarak noter onaylı kimlik fotokopileri çıkarılır.
- Sözleşme imzalandıktan sonra ortaklar sermayenin yatırılacağı bankadan hesap açarak sermayenin 4/1’ni yatırır ve bankadan blokaj yazısı alır. Mali Müşavir, Halk Bankası’na sermayenin %0,04 oranında Rekabet Kurumu fonu öder.
- Kurucu ortaklar oda kayıt beyannamesine yapıştırılmak üzere birer tane vesikalık fotoğraf verir.
- Kurucu ve yöneticiler mali müşavirin hazırladığı, dilekçe, kuruluş bildirim formu, oda kayıt beyannamesini imzalar.
- Mali müşavir, ana sözleşme, tescil talepnamesi, dilekçe, kuruluş bildirim formu, oda kayıt beyannamesi, banka blokaj yazısı ve Rekabet Kurumu ödeme dekontu ile İTO’ya başvurur.
- İTO evrakları inceler mali müşavir İTO’dan şirketin kurulduğuna ilişkin sicil tasdiknamesi alır.
- Şirket yöneticileri ile yeniden notere gidilir, kurulan şirketin imza sirküleri çıkarılır, mali müşavirlik vekaleti çıkarılır ve mali müşavir resmi defterleri noterden onaylatılır.
Ticari Sicil Kaydı Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Sahibi veya ortağı olduğu işletmenin ticari sicilini sorgulamak isteyen kişiler e-Devlet’te yer alan “Ticaret Siciline Kayıtlı Sahibi / Ortağı / Yetkilisi Olduğum Ticari İşletmeler veya Şirketler” hizmetini kullanabilirler. Ayrıca bu sorgulama MERSİS Mobil uygulaması üzerinden e-Devlet şifresi ile giriş yapılarak “Ticari Hayatım” bölümünden yapılabilir.
Ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için
iletişim formumuzu doldurabilirsiniz.
En kısa sürede uzman ekiplerimiz size
dönüş yapacaktır.