3 Dakikalık Okuma
Cari Hesap Nedir?
Cari hesap, müşteri ve tedarikçiler arasında meydana gelen her türlü işlemin birlikte düzenlendiği hesaptır. Cari hesap ne demek sorusuna en detaylı cevabı Türk Ticaret Kanunu vermiştir. Türk Ticaret Kanunu’nun 89. maddesinde cari hesap; “İki kişinin herhangi bir hukuki sebep veya ilişkiden doğan alacaklarını teker teker ve ayrı ayrı istemekten karşılıklı olarak vazgeçip bunları kalem kalem alacak ve borç şekline çevirmek suretiyle hesabın kesilmesinden sonra çıkacak artan tutarı isteyebileceklerine ilişkin sözleşme” olarak tanımlanmıştır. Peki, cari nedir?
Cari, yürürlükte olan veya içinde bulunulan gibi anlamlara gelir. Farklı ölçeklere sahip her şirketin alacak verecek işlemlerini bir arada tutarak takip edebilmesi cari hesaplar ile mümkündür. Firmaların, ticari ilişkilerini daha sağlıklı yürütebilmeleri ve alacak verecek süreçlerini yönetebilmeleri için cari hesap takibi gerekir.
Düzenli ve hatasız tutulan cari hesaplar ile aynı zamanda cari dönem analizlerini de sorunsuz yapmak mümkün hale gelir. Oluşturulan cari hesapların bulunduğu dönemler ise cari dönem olarak adlandırılır. Şirket bünyesinde oluşturulan cari hesaplar, ön muhasebe yetkilileri tarafından düzenlenir.
Ön muhasebe hakkında detaylı bilgi için “Ön Muhasebe Nedir?” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Cari Hesap Takibi Nedir?
Cari takip, firmaların müşteri ve tedarikçiler ile aralarındaki ticari ilişkinin düzenli olarak kayıt altına alınması, analiz edilmesi ve raporlanması süreçlerini kapsar. Cari hesap takibi ile işletmenizin geçmiş ve güncel durumuna dair bilgilere hakim olabilir, bir sonraki dönem için doğru kararlar alabilirsiniz. Cari takip Excel ile yapılabileceği gibi cari hesap programlarını kullanarak da sağlanabilir. Cari takip özelliği genellikle ön muhasebe programında yer alır ve gelir gider takibi, stok takibi, çek senet takibi gibi farklı fonksiyonlar ile birlikte kullanılır.
Cari Hesap Belgeleri Nelerdir?
Cari hesap takibi sırasında genellikle e-fatura, makbuz, çek ve dekont gibi belgeler kullanılır. Fatura, satıcı firmanın satılan mal karşılığında alıcıya kestiği, yapılan işlemlerin bulunduğu belgedir. Faturalar açık ve kapalı olmak üzere iki farklı çeşide sahiptir. Açık fatura, yansıyan bedelin ileri bir tarihte ödeneceğini anlatırken kapalı fatura, tahsilatın yapıldığını ve işlemin sonlandığını gösterir.
Bir diğer cari hesap belgesi olan makbuz, borç ve alacak işlemlerinin tamamlandığını ifade eder. Çek, bankaya hitaben yazılan bir evraktır ve ödeme aracı olarak kullanılır. Dekont ise, hesaplar arasında yapılan işlem sonrası kesilir. Yapılan işlemin detaylarını gösteren bir belgedir.
Cari Hesap Takibi Neden Önemli?
Cari hesap takibi ile işletmenize ait borç ve alacaklarınızın takibini detaylı bir şekilde yapabilirsiniz. Cari takip, geçmiş verilerinizi güncel duruma uygun olacak şekilde analiz ederek gelecek hamlelerinizi belirlemenizi sağlar. Bunu doğru verilerle yapabilmek için düzenli cari hesap takibi yapmanız gerekir. Aynı zamanda cari hesap yönetimi ile borç ve alacakları kolayca takip edebilirsiniz. Bu sayede ödemelerinizi zamanında ve düzenli bir şekilde yapabilirsiniz.
Cari Hesap Nasıl Tutulur?
Cari hesap takibi; hesap defterinde tutulabileceği gibi Excel kullanılarak da yapılabilir. Bir diğer yöntem ise cari hesap programı kullanmaktır. Cari hesap tutma yöntemlerinin detayları şöyledir:
Cari hesap defterleri: Düşük işlem hacmine sahip işletmeler için tercih edilebilecek bir yöntemdir. Cari hesap defterlerinde alıcılar, satıcılar ve vergi borçlarından oluşur. Düzenli tutulması halinde bu defterler firma ihtiyaçlarına cevap verebilmektedir. Ancak, analiz ve raporlama süreçlerinde yetersiz kalır.
Tablolama programı ile cari takip: Excel gibi tablolama programları ile verileri işleyebilir, analiz edebilirsiniz. Tablolama programı ile raporlama ihtiyacınızı giderebilirsiniz. Küçük ve orta ölçekli işletmeler için ideal seçeneklerdir.
Cari hesap takibi programı: Cari takip programı, her ölçekten işletmenin ihtiyaçlarına cevap verebilecek şekilde tasarlanır. Analiz ve raporlama işlemlerini bu programlar ile kısa sürede yapabilmeniz mümkündür.
Büyük ölçekli işletmelerin cari hesap hacimleri çok daha fazladır. Bu da, cari takip yönetiminin çok daha titizlikle yürütülmesini gerektirir. Cari hesap takibi programı kullanarak bu süreci hızlı ve kolay bir şekilde yönetmek mümkün olabilmektedir.
Cari Hesaplarınızı Ön Muhasebe Programı ile Yönetin!
Uyumsoft Ön Muhasebe Programı’nın cari hesap takibi özelliği, işletmelere kapsamlı ve kullanıcı dostu bir çözüm sunar. Cari takip sayesinde, gelir ve giderler detaylı bir şekilde izlenebilir, alacaklar ve borçlar kolayca yönetilebilir. İşletmeler, müşterilerle olan finansal ilişkilerini daha etkin bir şekilde yönetirken, tahsilatları hızlandırabilir ve ödeme planlarını optimize edebilir. Ayrıca, finansal veriler doğru ve anlık olarak raporlanabilir. Bu durum, stratejik kararlar alırken işletmelere önemli bir avantaj sağlar. Uyumsoft Ön Muhasebe Programı bünyesinde bulunan cari hesap takibi özelliği, işletmelerin finansal sağlığını korumasına, yasal yükümlülüklerini yerine getirmesine ve sürdürülebilir büyüme hedeflerine ulaşmasına önemli rol oynar.