1 Dakikalık Okuma
e-Defterde soru- cevaplar şunlardır:
Soru 1: e-Defter başvurusu nasıl yapılmaktadır?
Cevap 1: e-Defter için başvurular www.edefter.gov.tr internet sitesine yapılmaktadır. e-Defter için talep edilen belgelerden birkaçı arasında şunları söyleyebiliriz:
1- www.edefter.gov.tr internet adresinde yer alan “e-Defter Uygulaması Başvuru Formu ve Taahhütnamesi”nin imzalı aslı gerekiyor.
2- Tüzel kişiler için başvuru formunu imzalayan kişi veya kişilerin, yetkili olduğunu gösteren şirket imza sirkülerinin, noterden tasdikli örneği gerekiyor.
3- Defterlerin oluşması sırasında kullanılmakta olan “Yazılım” hakkında bilgi verilmesi gerekiyor.
Soru 2: Elektronik ortamda tutulan e-Defterler, kağıt ortamında da tutulacak mıdır?
Cevap 2: e-Defterlerin, aynı zamanda kağıt ortamda tutulmasına gerek yoktur. Ancak, defterlere ait kayıtların, bozulmaması ve zarar görmemesi gerekmektedir. Eğer, e-Defter kayıtlarının muhafaza edilmesinde bir sorun ile karşı karşıya olunursa, 3 iş gününde Gelir İdaresi Başkanlığı’na bildirilmesi gerekmektedir.
Soru 3: e-Defter uygulamasında, tasdik işlemi nasıl yapılmaktadır?
Cevap 3: Hesap döneminin ilk ayının e-Defter için açılış onayının, son ay ise kapanış onayının olduğunu belirtiriz. Gerçek ve tüzel kişiler, e-Defterlerini, ilgili ayı takip eden diğer ayın son gününe kadar vermektedirler. e-Defterde, imzalı ve mühürlü defterler için berat dosyaları oluşturulmaktadır ve hazırlanan e-Defterler, GİB’in onayına sunulmaktadır.
Soru 4: e-Deftere geçenler, geçmişteki defterlerini ne yapmalıdırlar?
Cevap 4: e-Defter uygulamasına geçen mükellefler, geçmiş defterlerinin kapanış tasdiklerini yaptırdıktan sonra, genel yükümlülükler çerçevesinde muhafaza etmelidirler.
Soru 5: e-Defterlerin, muhafaza edilmesi ve ibrazı nasıl olmaktadır?
Cevap 5: e-Defterler, istenildiği takdirde ibraz edilmek üzere, muhafaza edilmektedir. Burada e-Defterlerin, doğruluğu, bütünlüğü ve değişmezliğinin ispat edilmesi zaruridir. e-Defterler ve beratların, istenildiğinde kolayca erişilebilme ve eksiksiz şekilde görüntülenebilme biçiminde, ülkemiz sınırları içinde saklanması ve muhafaza edilmeleri zorunludur.