2 Dakikalık Okuma
e-Serbest Meslek Makbuzu (e-SMM) Nedir?
Serbest meslek mensupları, mesleki faaliyetlerine ilişkin tahsilatları için e-ortamda belge düzenleyebilir, muhatabının talebi doğrultusunda elektronik veya kağıt ortamda iletilebilir, e-ortamda muhafaza ederek, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)’na e-ortamda, e-Serbest Meslek Makbuzu (e-SMM) olarak raporlayabilmektedir. e-SMM Uygulaması, Serbest Meslek Makbuzunun, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenen standartlara uygun olarak e-ortamda oluşturulması, muhafazası, ibrazı ve raporlanmasını kapsayan uygulamalar bütünüdür. e-Serbest Meslek Makbuzu (e-SMM) nedir? sorusuna verilebilecek kısa yanıt, e-SMM’nin yeni bir belge türü olmayıp, kağıt serbest meslek makbuzu ile aynı hukuki niteliklere sahip olmasıdır.
e-SMM’nin, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) teknik kılavuzlarında yer alan format ve standartlara göre e-ortamda, elektronik sertifika ile imzalanarak düzenlenmesi ve GİB tarafından oluşturulan e-SMM Uygulaması aracılığı ile alıcısına iletilmesi, muhafazası ve ibraz edilmesi zorunludur. Elektronik Sertifika ile imzalama, e-SMM’nin nitelikli elektronik sertifika ile imzalanması veya mali mühür ile onaylanması demektir.
e-SMM’de Bulunması Gereken Bilgiler nelerdir?
Alınan paranın miktarı (varsa vergi tevkifatı tutarları ve KDV tutarları ayrıntılı olarak gösterilerek) yer alır.
Belgenin düzenlenme tarihi ile saat ve dakika olarak düzenlenme zamanı ve belge numarası yer alır.
Müşterinin adı, soyadı veya unvanı, adresi, vergi mükellefi ise vergi dairesi, VKN Vergi Kimlik Numarası veya TCKN TC Kimlik Numarası yer alır.
Serbest meslek erbabının; adı, soyadı, adresi, vergi dairesi, VKN Vergi Kimlik Numarası veya TCKN TC Kimlik Numarası yer alır.
Mükelleflerin bu bilgilerine ek olarak, ihtiyaçlar doğrultusunda farklı bilgilere de yer verilebilmektedir.
e-Serbest Meslek Makbuzu Uygulamasından Yararlanma Yöntemleri
e-SMM uygulamasından yararlanmak için 3 yöntemden birini kullanıyor olmanız gerekir. Bu yöntemler aşağıdaki gibidir:
Kullanılan bilgi işlem sistemlerinin başkanlık sistemlerine entegrasyonu
GİB Portal kullanımı
Özel Entegratör kullanımı
Bu üç yöntemden birini kullananlar, e-Serbest Meslek Makbuzu uygulamasından yararlanabilir.
e-Serbest Meslek Makbuzu’na 2 Adımda Nasıl Geçilir?
e-Serbest Meslek Makbuzu’na geçerken uygulanacak olan aşamalar şunlardır:
e-İmza (Şahıs Firmaları) için Kamu Sertifikasyon Merkezi üzerinden başvuruda bulunulur, hali hazırda varsa geçerlilik süresi kontrol edilir.
Kullanmak istediğiniz yararlanma yöntemine göre Özel Entegratör veya GİB Portal üzerinden başvuruda bulunarak geçiş işlemleri tamamlanır.
e-SMM Nasıl Kesilir?
Serbest meslek makbuzunu elektronik ortamda oluşturabilmek için GİB Portal’ı veya özel entegratörleri kullanmak gerekir. GİB Portal üzerinden kesilecek ise, kişilerin ya da kurumların Mali Mühür veya e-İmza seçeneklerinden birine sahip olması gerekir. Bunlardan biri ile GİB Portal sistemine giriş yapıldıktan sonra adımlar takip edilerek e-SMM belgesi kolayca oluşturulur.
Elektronik serbest meslek makbuzunu özel entegratörler aracılığıyla da kesmek mümkündür. Genel olarak, özel entegratörler ile GİB Portal sistemine göre daha pratik bir şekilde belgenizi oluşturabilir ve kesebilirsiniz. Uyumsoft’un sunduğu e-Belge uygulamalarından biri olan e-SMM ile sistem üzerinden belgenizi hızlı bir şekilde oluşturup alıcıya iletebilirsiniz.
e-Serbest Meslek Makbuzuna Geçmek İçin 8 Neden
Aşağıdaki nedenlere sahip olan her kullanıcı e-SMM uygulamasına geçiş yapabilir:
e-SMM kullandığınızda tüm hesaplamalar otomatik yapılır.
Her seferinde mali mühür ve e-İmzanızı takmanız gerekmez.
e-SMM kullanmak zamandan tasarruf sağlar.
İade ve ret süreçleri dijital olarak kolaylıkla yönetilir.
Makbuz gönderim takibinde kolaylık sağlar.
Kesilen makbuzlar dijital olarak 10 yıl güvenle saklanır.
Arşiv ve depolama maliyetlerini azaltırken geçmişe dönük verilerinize hızlıca erişme imkanı sunar.
Java gereksinimleri ve altyapı hizmetleri ile uğraşmak zorunda kalmazsınız.
Kimler Serbest Meslek Erbabı Sayılır?
Serbest meslek erbabı olarak değerlendirilebilecek kişi ve kurumlar şunlardır:
Gümrük komisyoncuları, borsa ajan ve acenteleri,
Serbest meslek erbabı statüsünde olmamakla birlikte, serbest meslek erbaplarını bir araya getirerek organizasyon kuran veya onlara sermaye sağlayarak ya da başka yollarla serbest meslek kazancından pay alanlar,
Dava vekilleri, müşavirler, kurumlar ve tüccarlarla serbest meslek erbabının ticarî ve meslekî işlerini takip edenler ve konser veren müzik sanatçıları
Vergi Usul Kanunu’nun 155. maddesinde belirtilen şartlardan en az ikisini taşıyan ebe, sünnetçi, sağlık memuru, arzuhalci, rehber gibi mesleki faaliyette bulunanlar,
Serbest meslek faaliyetinde bulunan kolektif ve adi şirketlerde ortaklar, adi komandit şirketlerde komandite ortaklar.