7 Dakikalık Okuma
Peki e-Arşiv Fatura Nedir?
e-Arşiv Fatura, kestiğiniz tüm faturaları, e-Fatura mükellefi olmayan işletmelere ve son kullanıcılara, dijital ortamda göndermenizi sağlayan uygulamadır. Yalnızca e-Fatura kullanıcılarına değil, bütün müşterilerinize elektronik ortamda fatura kesebilmek için e-Faturayla birlikte e-Arşiv Fatura da kullanmanız gerekiyor.
Başlangıçta işletmeler yalnızca e-Faturaya geçerek e-Fatura kullanmayan müşterilerine kağıt fatura kesebiliyordu ancak yukarıda bahsettiğimiz gibi VUK 509 Tebliği ile e-Fatura ve e-Arşiv Fatura için birlikte kullanılma zorunluluğu getirildi. Bu nedenle e-Faturaya geçen bir işletmenin artık kâğıt fatura kesmesine gerek kalmıyor. Aynı zamanda elektronik faturaya geçtikten sonra kağıt fatura kesmeye devam eden işletmeler için de birtakım cezai yaptırımlar bulunuyor.
e-Arşiv Fatura Sorgulaması Neden Yapılır?
e-Ticaret siteleri; e-Fatura geçiş zorunluluğu kapsamında, bireylere yani müşterilerine e-Arşiv Fatura kesiyor. Müşterilerin, kesilen faturaların Gelir İdaresi Başkanlığına beyan edilip, edilmediğini öğrenmek için de e-Arşiv Fatura Sorgulama sistemini kullanarak teyit etmesi gerekiyor. Satıcının, raporu bir sonraki ayın 15’ine dek göndermesi gerektiği için bir önceki ayın faturası ayın 15’inden sonra sorgulanabiliyor.
Sorgulama Nasıl Yapılır?
e-arşiv fatura
e-Arşiv Fatura Sorgulama sayfasına girdiğimizde sorgulama yapabilmemiz için atıcıya ve kesilen faturaya ait bazı bilgilerin teyit edilmesi isteniyor:
⦁ Satıcının VKN veya TCKN’si,
⦁ Fatura numarası,
⦁ Fatura tutarı.
Bu bilgileri girdiğinizde eğer fatura GİB’e beyan edilmişse görselde görüldüğü gibi ‘’fatura sistemde kayıtlıdır’’ uyarısı çıkıyor. Fatura beyan edilmemişse ‘’sistemde kayıtlı değildir’’ uyarısı veriliyor.
Kimler Yapabilir?
e-Fatura mükellefi olmayan her bireye ve şirkete, e-Arşiv Fatura kesileceği için faturasını sorgulamak isteyen herkes sistem üzerinden sorgulama yapabilir.