4 Dakikalık Okuma
Gelir Tablosu Nedir?
Gelir tablosu, firmanızın yıl içinde sağladığı tüm gelir giderlerin karşılaştırılması sonucu elde edilen mali tablodur. Bu tabloda gelir ve giderlerin yanı sıra kâr-zararları da görebilirsiniz. Böylece işletmenin genel durumu hakkında güncel verileri elde edebilirsiniz. Gelir tabloları hesap tipi ve rapor tipi olacak şekilde ikiye ayrılır. Hesap tipi gelir tablosu, gelirlerin ve giderlerin ayrı ayrı yazıldığı tablo tipidir. Rapor tipi gelir tablosunda ise her kalem gruplar halinde işlenir.
Gelir Tablosu Nasıl Hazırlanır?
Gelir tablosu, mali tablolar ilkesine uygun olacak şekilde hazırlanmalıdır. Gelir tabloları, şirketlerin karşılaştırma sırasında kolaylık sağlayacağı şekilde hazırlanması gerekir. Bu tablolar, analiz yapmaya elverişli olacak şekilde rapor ya da hesap tipi olarak oluşturulur. Gelir tablosu ile ana gelirlere ek olarak beklenmeyen kazançların da düzenli bir şekilde takip edilmesi sağlanır.
Gelir tablosu sayesinde farklı firmalar ile karşılaştırma da yapılabilir. Bu tablolar ile öngörülen ve öngörülmeyen tüm kâr ve zararlar tespit edilir. Gelir gider tablosu Excel üzerinde ya da manuel olarak oluşturulabilir. Ancak, özellikle büyük ölçekli işletmeler için bu yöntem zorlayıcı olabilmektedir. Detaylı bir takip için bulut tabanlı bir ön muhasebe programı kullanarak e-fatura, stok takibi, cari takip, gelir takibi gibi süreçleri verimli bir şekilde yönetebilirsiniz.
Gelir Tablosu Kalemleri Nelerdir?
Temel gelir tablosu kalemleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Brüt satışlar: Şirketlerin belirli zaman diliminde yaptıkları mal ve hizmet satışıdır.
Satış indirimleri: Şirketlerin bir raporlama dönemi boyunca belirli koşullara uygun olacak şekilde mal ya da hizmet bedeli üzerinden yaptığı indirimlerdir.
Satılan malların maliyeti: İşletmenin ürettiği ve sattığı ürün ya da hizmetlerin toplam maliyetidir.
Faaliyet kârı: Birincil iş faaliyetleri ile elde edilen gelirlerdir. Gelir tablosu hesabı yapılırken brüt kârdan faaliyet giderlerinin çıkarılması yoluyla faaliyet kârı bulunabilir.
Olağan dışı kârlar: Ticari olmayan nedenler ile sağlanan gelirlerden oluşur.
Gelir Takibi Yapmak Neden Önemli?
Gelir takibi, işletmelerin finansal süreçlerini izlemek ve performansını değerlendirmek için kritik öneme sahiptir. Düzenli gelir analizi, kârlılığı belirlemeye, bütçe ve planlama yapmaya, vergi yükümlülüklerini yönetmeye ve mali performansı artırmaya yardımcı olur. Ayrıca, yatırımcı ve kredi verenlerin güvenini kazanmak, olağanüstü durumlarla başa çıkmak ve maliyetleri kontrol altında tutmak için de tercih edilir. Bu nedenle, etkili bir gelir takibi, işletmelerin sürdürülebilir başarı ve büyüme hedeflerine ulaşmalarında önemlidir.
Gelir Takibi Programı ile Ön Muhasebe Süreçlerinizi Hızlandırın!
Gelir takibi yaparken kullanacağınız gelir gider programı ile ön muhasebe süreçlerinizi daha hızlı ve hatasız yapmanız mümkündür. Gelir gider takip programı kullanarak nakit akış takibi, raporlama, bütçe ve planlama gibi süreçleri verimli bir şekilde yönetmeniz oldukça kolaydır. Uyumsoft Ön Muhasebe Programı bünyesinde bulunan gelir takibi özelliği sayesinde gelir-gider kontrolünü etkin şekilde sağlayabilirsiniz.