8 Dakikalık Okuma
Şahıs Şirketi Nedir?
Şahıs şirketi, bir ya da birden fazla gerçek kişiye ait olan şirket türüdür. Bir girişimde şahıs şirketi kurmanın nedenleri arasında; küçük bir sermayeye sahip olma, orta ölçekte bir iş yapma veya tek başına iş sahibi olma gibi çeşitli unsurlar yer alabilir.
Şahıs şirketlerinde ortakların sorumlulukları sınırsızdır. Bu şirket türü, genelde tek kişinin kurduğu veya birkaç ortak tarafından kurulan bir yapıdır. Şirket borçlarına karşı her bir ortak tüm mal varlıkları ile sorumludur.
Birden fazla ortağın bulunduğu bir şahıs şirketinde, hisse devri gibi konularda ortakların her birinin onayına ihtiyaç duyulur. Tüm ortakların onaylamaması halinde, bir ortağın ortaklık payı, başka bir kişiye satılamaz veya devredilemez. Şirketten ayrılan ortakların, şirket ilişkilerinden dolayı, belirli bir süre üçüncü kişilere karşı sorumlulukları devam etmektedir.
Şahıs Şirketi Kurmanın Avantajları ve Dezavantajları
Şahıs şirketi avantajları aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Hızlı ve Kolay Kuruluş: Şahıs şirketi açmak diğer şirket türlerine göre oldukça kolaydır. Belgelerin eksiksiz olması halinde şahıs şirketleri birkaç gün içerisinde kurulabilir.
Düşük Şirket Kurma Maliyeti: Şahıs şirketi kurmanın maliyeti, diğer şirket türlerine göre daha düşüktür.
Düşük Mali Müşavir Ücretleri: Bu şirket türünü kurma aşamasında mali müşavir ücretleri daha düşüktür.
Kademeli Vergi Sistemi: Gelire göre kademeli vergi sistemi uygulanır. Yüksek gelirin elde edilmesinin zor olduğu durumlarda şahıs firması kurmak daha mantıklı olmaktadır.
Uygun Fiyatlı Defter Tasdik Ücretleri: Defter tasdik ücretleri şahıs firması kurulumunda daha uygundur.
Kolay Şirket Kapatma Süreci: Şahıs şirketini kapatmak da kurmak kadar kolaydır.
Şahıs şirketi kurmanın dezavantajları ise şunlardır:
Kredi ve POS Cihazı Başvuruları: Şahıs şirketleri genellikle küçük ölçekli olduğu için, kredi ve POS cihazı başvurularının onay süreci diğer şirket türlerine göre daha uzun sürebilir.
Kademeli Vergi Sistemi: Şahıs şirketinde vergilendirme kademeli olarak yapılır ve vergi oranı %20 ila %40 arasında değişir. Ancak diğer şirket türlerinde bu oran %20 ile sınırlıdır. Bu nedenle, düşük gelirde avantaj olan kademeli vergi sistemi, gelir arttıkça dezavantaj haline gelebilir.
Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?
Bir şahıs şirketi kurmak istiyorsanız, muhatabınız vergi dairesidir. Öncelikle gerekli belgeleri bir araya getirmeniz gerekir. Bu belgeleri vergi dairesine kendiniz iletebilir ya da bir mali müşavire vekalet vererek şahıs şirketi başvurusu yapmasını sağlayabilirsiniz. Vergi dairesinin görevlendirdiği müfettişler tarafından denetlendikten sonra, şartların da uygun bulunması halinde, şirketinizi birkaç gün içerisinde şahıs şirketi kurabilirsiniz. Şahıs şirketi kurma aşamaları aşağıdaki gibi özetlenebilir:
Şirket kurucusuna ait nüfus cüzdanı fotokopisi, ikametgah bilgileri, imza sirküleri, imza tescil beyannamesi bilgileri toparlanır.
Şirket tescili yapılır.
Vergi hesap numarası başvurusu yapılır.
Defterler temin edilir, noterde tasdik ettirilir.
Yoklama tutanağı oluşturulur.
Vergi hesap numarası alınır.
Yazar kasa levhası ve vergi levhası alınır.
Fatura, irsaliye, gider pusulası belgeleri temin edilir.
Sicil gazetesine ilan verildikten sonra ticaret odasına kayıt yaptırılır.
Şahıs şirketi açma ve işletme ruhsatı çıkarılır.
SGK işlemleri tamamlanır.
e-Devlet Üzerinden Şahıs Şirketi Nasıl Açılır?
Şahıs şirketi açma işlemini e-Devlet üzerinden çevrim içi yollarla yapmanız mümkündür. e-Devlet üzerinden şahıs şirketi kurma adımları aşağıdaki gibidir:
T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ile İnteraktif Vergi Dairesi’ne giriş yapılır.
Sisteme giriş yaptıktan sonra “İşlemler” kısmı seçilir.
“Sicil Bildirimleri” sonra “İşe Başlama Bildirimleri” seçilir.
Açılan ekranda iş detaylarına dair 5 adımlı bilgiler doldurularak süreç tamamlanır.
Şahıs Şirketi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Şahıs şirketi kurarken bazı belgelerin bir araya getirilmesi gerekir. Şahıs şirketi kurmak için gerekenler aşağıdaki gibidir:
Başvuru formu
Noterden alınacak 2 adet imza beyannamesi
2 adet ikametgah belgesi
Şirket sahibine ait 2 adet vesikalık fotoğraf
Tapu veya kira kontratı fotokopisi
Muhasebe uzmanı yetkilendirildi ise, yetkinin verildiğine dair vekaletname
Bireysel şirket kurmak, özellikle girişimciler ve küçük işletme sahipleri için cazip bir seçenek olarak öne çıkar. Bu şirket türü, düşük maliyetli kurulumu, basit yönetim yapısı ve esnek çalışma prensipleri ile dikkat çekmektedir.
Kendi işinizi kurarak hayallerinizi gerçekleştirmek için şahıs şirketi ideal bir başlangıç noktası olabilir. Ancak, kişisel sorumluluk ve vergi yükümlülükleri gibi konuları göz önünde bulundurarak, ihtiyaçlarınıza ve hedeflerinize en uygun şirket türünü seçmek önemlidir.
Doğru planlama ve bilgiyle, başarılı bir iş hayatına adım atmak çok daha kolaydır. Bunu yaparken dijital uygulamaları kullanmak, zamandan ve maliyetten tasarruf sağlarken verilerinize kolay ulaşmanızda etkili olur.
Şahıs Şirketi İçin Ön Muhasebe Programı Kullanmanın Önemi
Şahıs şirketi kuranlar için ön muhasebe programı kullanmak, işletmenin mali süreçlerini etkin bir şekilde yönetmek açısından büyük önem taşır. Bu programlar, gelir ve gider takibini kolaylaştırarak nakit akışının düzenli ve şeffaf bir şekilde izlenmesini sağlar. Uyumsoft Ön Muhasebe Programı ile fatura oluşturma ve gönderme, stok yönetimi, vergi hesaplamaları gibi günlük muhasebe işlemlerini otomatikleştirerek zaman ve emek tasarrufu sağlayabilirsiniz.
Düzenli ve doğru mali kayıtlar, işletmenin finansal süreçlerini sağlıklı yönetmenizi sağlarken, vergi beyannamelerinin zamanında ve eksiksiz hazırlanmasına da yardımcı olur. Bu sayede, işletme sahipleri, mali yönetimde hata riskini minimize ederken, stratejik kararlar almak için ihtiyaç duydukları verilere hızlı bir şekilde ulaşabilir.