Popüler bir iş modeli olan Freelance çalışma, sağladığı avantajlarla günümüzde tercih edilen bir modeldir. Bu çalışma yöntemini tercih eden kişiler, verdiği hizmet karşılığında makbuz kesmelidir. Serbest meslek makbuzu, freelancer’ların yaptıkları işler karşılığında alacakları ücretleri düzenli bir şekilde belgeleyen önemli bir belgedir. Peki, freelance çalışanlar nasıl serbest meslek makbuzu keser? Sizin için adım adım rehber:
Freelance Nasıl Fatura Keser?
Freelance çalışan kişiler kazançları üzerinden vergilerini ödemekle yükümlüdürler. Bu nedenle şahıs veya sermaye şirketi kurarak bu şirket üzerinden fatura düzenleyebilirler. Şirket kurmadan fatura kesmek isteyen freelance çalışanları gider pusulası veya serbest meslek makbuzu kullanımını tercih edebilirler.
Freelance Serbest Meslek Makbuzu Kesmek
Öncelikli olarak, freelance çalışanlar serbest meslek makbuzu kesme işlemini gerçekleştirmek için vergi dairesinden meslek mükellefiyeti açmalıdır. Bir matbaa ile anlaşarak kendi serbest meslek makbuzlarını bastırmalı ve hizmet bedelini tahsil ederken gerekli bilgileri doldurmalıdır. Freelance çalışanları en çok zorlayan kısımlardan biri de tam olarak bahsettiğimiz hesaplama işlemidir. Çeşitli freelance vergi hesaplamaları ve stopaj oranlarını hesaplamak hatalara açık ve zorlu bir işlemdir. Tüm bu işlemleri gerçekleştirmek istemeyen freelance çalışanlar özel entegratör aracılığı ile e-Serbest Meslek Makbuzuna geçiş yaparak bu süreci daha hızlı ve kolay bir hale getirebilirler.
Makbuz üzerinde yer alması gereken bilgiler bulunmaktadır. Bu bilgileri şöyle sıralayabiliriz:
- Makbuzu oluşturan kişinin ad, soyad veya unvan ve adresi
- Vergi dairesi ve hesap numarası
- Müşterinin ad soyad veya unvan ve adresi
- Hizmet karşılığında alınan ücret ve işlemin gerçekleştiği tarih
Serbest meslek makbuzu, freelance çalışan tarafından imzalanır, seri ve sıra numarası dahilinde sıralanır.
Şahıs Şirketi Faturası
Şahıs şirketleri verdikleri hizmet karşılığında aldıkları ücrete yönelik fatura düzenlerler. Bu şekilde elde ettikleri kazancı resmi anlamda ispat etmektedirler. Şahıs şirketine fatura keserken yabancı müşteriye fatura kesmek bir fark yaratmamaktadır. Fatura keserken önemli olan faturanın eksiksiz ve doğru bilgilerle düzenlenmesidir.
Yabancı müşteriye fatura keserken KDV tutarı yazılmadan, ödemenin hangi tutar üzerinden gerçekleştirildiğine dair bilgilere yer verilir. Şirket kurucusu yabancı olan veya ortakların %50’den fazlası yabancı olan müşterilere yabancı birimiyle para kesilebilir ancak, yabancı para birimiyle gerçekleşecek olan ödemeler için kur değeri de yazılmalıdır.
Freelance Vergi Oranları Nedir?
Gelir Vergisi Kanunu’nun 85. maddesine göre, freelance çalışanlar bir takvim yılı içinde elde ettiği kazancı beyan etmek zorundadır. Elde edilen gelirden KDV, stopaj (gelir) vergisi kesilmelidir. Serbest meslek makbuzu keserken, %18 KDV oranı ile birlikte %20 oranında stopaj vergisi uygulanır. Unutmamak gerekir ki, her freelance çalışanının vergi yükümlülüğü farklı olabilir. Vergi oranını etkileyen faktörler şunlardır:
İkamet edilen yer: Türkiye’de devamlı olarak altı aydan fazla oturan kişiler yurt içi ve yurt dışında elde ettikleri gelirden vergilendirilir.
Hizmetin verildiği yer: Yurt dışına verilen hizmetlerde KDV istisnası olabilir.
Yaş: Türkiye’de 29 yaş altındaki kişiler için vergi indirimleri bulunur.
Gelir sürekliliği: Yapılan iş geçici ve arızi kazanç sınırının altındaysa vergiden muaf tutulabilir.
Freelance çalışanlar için serbest meslek makbuzu, sadece mali düzenlilik sağlamakla kalmaz, aynı zamanda yapılan işin detaylarını net bir şekilde belgeleyerek gelecekte oluşabilecek anlaşmazlıkları önler.
Şimdi e-SMM’ye Geçmek İstermisiniz?