YENİ ABONELERE ÖZELe-Fatura Kontör Şenliği Kampanyası ile
%40 indirim fırsatını katlayın!

Çarkı çevir

Uyumsoft Hediye Çarkı

Hediye Kontör Kazan!

+500 Kontör +250 Kontör +100 Kontör
Çarkı Çevir
Uyumsoft Hediye Çarkı Çarkı Çevir

2022 GİB E-Arşiv Faturaya Geçiş Zorunluluğu Getirildi

E-Arşiv fatura zorunluluğu, işletmelerin cirolarına ve fatura tutarlarına göre değişiklik gösteren, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından düzenlenen bir sistemdir. E-Arşiv Fatura sisteminin yıllık olarak değişmesi, birçok işletme açısından bu sistemin izlenebilirliğini zorlaştırsa da e-Arşiv fatura sisteminin işletmeye birçok konuda pratiklik ve işlevsellik sağlaması isteğe bağlı geçişleri de artırmıştır.Gelir İdaresi Başkanlığı, 2022 yılı itibariyle belirli durumlarda e-Arşiv faturaya geçiş zorunluluğu getirmiştir.

  • 01.03.2022 tarihinden itibaren vergi mükellefi olan bir kişiye, vergiler dahil olmak üzere 2000 TL’nin üzerinde bir fatura düzenlemesi durumunda e-Arşiv fatura düzenlemesi zorunludur.
  • Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden gerekli e-Arşiv fatura düzenlemeleri yapılabilir. Vergi mükellefi durumunda olmayıp, e-Arşiv fatura kullanıcısı olmayan kişilere ise 5000 TL’yi aşan bir satış gerçekleştirilmesi durumunda kişiler Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden e-Arşiv fatura düzenlemekle yükümlüdür.

Aracı hizmet sağlayıcıları, internet reklamcılığı hizmet aracıları ve internet ortamında ilan yayınlayan hizmet sağlayıcıları işe başlama tarihlerini takip eden 3 ay içerisinde e-Arşiv fatura uygulamasına geçmek ile yükümlüdür. Belirtilen mükelleflerin, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından tanımlanan süre içerisinde e-Arşiv fatura uygulamasına geçiş yapmamaları durumunda cezai işlemlerin uygulanacağı belirtilmiştir.

E-Arşiv Fatura Zorunluluğu Kimler için Geçerlidir?

E-Arşiv faturaya geçiş için işletmelerin gerçekleştirmesi gereken birkaç adım bulunmaktadır. İşletmeler öncelikle e-Fatura kullanıcısı olmalı, ardından Gelir İdaresi Başkanlığına başvurarak e-Arşiv fatura sistemine geçmeyi talep etmelidir. Brüt satış hasılatına göre e-Fatura sistemine geçecek olan işletmelerin e-Defter uygulamasına geçişi ise 1 Ocak 2023 olarak belirlenmiştir. E-Arşiv fatura kesmenin zorunlu olduğu durumlar ise şu şekilde listelenebilir;
–          E-Fatura mükellefi olmak,
–           e-Fatura mükellefi olmayan firmalar tarafından tek bir gün içerisinde vergi mükellefi olmayan kişilere 5000 TL’yi aşan bir fatura düzenlemek
–          e-Fatura mükellefi olmayan firmalar tarafından tek bir gün içerisinde vergi mükellefi olan kişilere 2000 TL’yi aşan bir fatura düzenlemek.E-Arşiv fatura kesmesi zorunlu olan kişi ve kurumlar ise şu şekilde listelenebilir;
–          2021 yılı içerisinde yıllık cirosu 4 Milyon TL sınırını aşan kişi ve kurumlar e-faturaya geçmek zorundadır.
–          Temmuz 2022 tarihi itibariyle e-Arşiv ve e-Fatura sistemine geçmiş olan ve e-Defter uygulamasına tabi olan kurumlar e-Arşiv fatura kesmek zorundadır.E-Arşiv fatura sistemine gönüllü şekilde geçmiş olan ve kullanımı zorunlu olan firmalar, Gelir İdaresi Başkanlığına aylık olarak rapor iletmek zorundadır. Mali mühür başvurusu yapmamış olan firmaların ise fatura kesmeye başlamadan önce Mali Mühür Sertifikası alması gerekir. Gelir İdaresi Başkanlığının oluşturduğu portal üzerinden fatura bilgilerinizi girerek e-Arşiv faturanızı oluşturabilirsiniz.E-Arşiv fatura sistemini gönüllü şekilde kullanmak isteyen firmalar, e-Fatura sistemi aracılığıyla e-Arşiv fatura kesebilirler. Gelir İdaresi Başkanlığı sistemi üzerinden fatura kesme işlemlerinizi yapabileceğiniz gibi özel e-Fatura uygulamalarını da tercih edebilirsiniz. Özel uygulamalar, içerisinde bulunan ekstra eklentiler sayesinde muhasebe işlemleriniz pratikleşmesini ve hızlanmasını sağlar, dolayısıyla maliyet kontrolü yapmanız çok daha basit bir hale gelir.

E-Arşiv Fatura Kimlere Kesilir?

E-Fatura kullanıcısı olmayan kişi ve kurumlara e-Arşiv fatura kesilerek gönderilebilir. Fatura kesilen kişi ve kurumların kağıt fatura alıcısı olması bu durumu etkilemez. E-Fatura yalnızca e-Fatura sisteminde kullanıcı olan kişi ve kurumlara kesilebilirken, müşterilerin e-Fatura kullanıcısı olmaması durumunda e-Arşiv fatura rahatlıkla kullanılabilir.E-Arşiv Fatura gerekli şartların sağlanması durumunda 7 gün öncesine kadar geçmişe dönük şekilde kesilebilir. Geçmişe dönük kesilmiş olan faturalarda 7 gün kuralının aşılması durumunda ise özel usulsüzlük cezası uygulanmaktadır. E-Arşiv fatura sistemini kullanan firmaların %10’unu bu kuralı bilmedikleri için ceza ödemektedirler, bundan dolayı faturalarınızı düzenli bir şekilde, yasal yükümlülük içerisinde belirtilen aralıklarda kesmeniz gerekir.

CVK Group
Dedeman Holding
Elle Ayakkabı
ENKA İnşaat ve Sanayi AŞ
Erpiliç
Hamidiye Su
Kolin Holding
Limak Holding
Matraş Deri
Microsoft Türkiye
Milangaz
Mudo
İkea
İzmir Gaz
Miele Elektrikli Aletler
Sizi Arayalım

Ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için
iletişim formumuzu doldurabilirsiniz.
En kısa sürede uzman ekiplerimiz size
dönüş yapacaktır.

    ×

    Ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için iletişim formumuzu doldurabilirsiniz. En kısa sürede uzman ekiplerimiz size dönüş yapacaktır.