Erp Proje Sürecinin Başarısız Olmasının Nedenleri
ERP proje başarısı uzun vade de gözlemlenebilir.. Göz ardı edilen risk ve sorunlar zamanla kırılma noktası yaratarak ERP sisteminin başarısız olmasına neden olur. Başarıya ulaşmak isteyen firmalar sisteme doğru zamanda gerçek veri girişini sağlamalı ve personellerini sistem hakkında bilgilendirmelidir. Başarısız olan ERP projelerinin 6 temel nedeni vardır.
ERP Proje Gerçek Dışı Beklentiler
Yapılan araştırmalar sonucunda ERP entegrasyonuna yeterli düzeyde yatırım yapılmadığı gözlemlenmiştir. Projelerde ise yer alması gereken birimler yeterince dahil olmayarak projenin başlangıcında belirlenen hedeflerin gerçekleşmesinde gecikmeler yaşanmasına neden olmaktadır.
Değişim Adaptasyonu
Bir ERP projesi sürecinin en zor kısmı organizasyonel adaptasyon sürecidir. Adaptasyon sürecinde ekipler oluşturularak bu değişimin doğru bir şekilde yönetilmesi önem taşımaktadır. Başarıya ulaşmak için personeller sistem hakkında eğitilerek tüm birimler projeye dahil edilir. Proje esnasında ilgili personellerin sık sık değiştirilmemesi ve projeye ayrılacak olan zamanın iyi yönetilmesine dikkat edilmelidir.
İş Süreçleri Yerine Teknolojiye Odaklılık
ERP projelerinde, yazılım sisteminin teknolojisine odaklanılması nedeniyle asıl iş süreçleri göz ardı edilmektedir. Projenin başarılı olabilmesi için iş sürecinin geleceğinin nereye gideceği dikkate alınarak bilgi akışı yönetimi sağlanmalıdır.
ERP Proje, Yazılım Özelleştirme ve Kişiselleştirme
ERP yazılımlarında standart kalması gereken alanların özelleştirilmesi doğru değildir. ERP danışmanları yazılımı kişiselleştirmeye odaklandığından, birimlerin sisteme girmesi gereken verileri kendi içinde halletmesini beklemektedir. Oysa ki ERP projelerinin başarısız olmasında uzun vadede etkisi olan en önemli noktalardan biri data aktarımıdır.
Yanlış Veri Sonucu Güvensizlik Oluşması
Sistemdeki dataların yanlış olması zamanla sisteme karşı güvensizlik oluşturacaktır. Sistemde yer alan datalara güvenilmeyerek yeniden yapılan hesaplamalar sonucu zamanla sistem kullanımı azalacak projenin başarısız olma ihtimali artacaktır.
Yönetim Kaynaklı ERP Proje Başarısızlık Nedenleri
Yapılan her ERP projesinde yönetimin desteği ile başarıya ulaşmak mümkündür. Doğru ERP yazılımı, deneyimli ERP danışmanı seçimi ve maliyetin belirlenmesi yönetim tarafından yapılmaktadır. Yönetimin sorumluluklarından bir diğeri de ihtiyaçların belirlenerek projeye yetkin kişiler atanmasıdır. ERP projesinin başarılı olmasını isteyen bir yönetim, projenin tüm süreçlerini destekleyerek doğru yönetim stratejileri ile ilerlemelidir.
Başarılı Bir ERP Proje Yönetişimi Nasıl Olmalıdır?
ERP proje sürecinin başarısız olma nedenlerinden olan Proje Yönetişimi doğru stratejiler izlendiği takdirde başarı anahtarı olarak kullanılabilir. Başarılı bir ERP projesi için proje yönetiminde odaklanılması gereken farklı noktalar bulunmaktadır.
Bu noktalar hakkında kısaca bahsedecek olursak;
Karar Alma Aşaması
ERP proje sürecinde kararlılıkla başarıya ilerlemenin şartları arasında bilinçli karar alma mekanizması yatmaktadır. Karar alırken sadece tek bir açıdan düşünmemek ve zaman kaybetmemek önem taşır. Tüm bu nedenlerle önceden karar alma mekanizması oluşturarak açıkça onay aşamaları tanımlanmalı ve ilgili kişiler atanmalıdır.
Karar Alma Aşamasında Bir Rehberden Faydalanın
ERP projenizi başlatırken örnek aldığınız iş vakasını karar alma aşamalarında da rehber olarak kullanabilirsiniz. Örnek iş planınızı sıklıkla kontrol ederek iş durumunuzu etkileyecek kararları reddedebilir, odak noktanızı netleştirebilirsiniz.
ERP Proje Yönlendirme Komitesi Oluşturma
Projeye dahil olan her birim tek başına proje yönlendirmesine dahil olmamalıdır. Kafa karışıklığının önüne geçmek ve daha stratejik bir entegrasyon sağlamak için ERP yönlendirme komitesi kurularak sürece rehberlik etmesi sağlanmalıdır.
ERP projelerinin başarısız olma nedenleri arasında birden fazla madde sayabilir ancak doğru stratejiler ve etkili ERP proje yönetişimi sayesinde başarısızlık nedenlerini fırsata çevirerek başarıya ilerlemek mümkün.
Ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için
iletişim formumuzu doldurabilirsiniz.
En kısa sürede uzman ekiplerimiz size
dönüş yapacaktır.