Şirketler, hedeflerine ulaşabilme ve rekabette bir adım önde olmalarını sağlayacak kaynaklarından birinin “kalifiye iş gücü” olduğunu biliyor. Bu nedenle, sahip oldukları insan kaynaklarının bilgi birikimi ve donanımlarını yükseltme noktasında, eğitim çalışmalarına önem veriyorlar. Nitekim, okulda alınan eğitiminin ardından öğrenme sürecinin bitmiyor olması gerekiyor ve yaşam boyu öğrenmenin zaruri bir konu olduğu da hemen hemen herkes tarafından kabul ediliyor. Bu vizyona sahip olan işletmeler ise çalışanlarına, satış-pazarlama tekniklerinden proje yönetimine, satınalma yönetiminden risk yönetimine, markalaşmadan e-ticarete kadar çeşitli konularda eğitimler aldırmaya devam ediyorlar. Aynı zamanda, firmaya gerekli olan kalite benzeri belgelerin alınmasına katkı sağlaması noktasında, bilgi güvenliği gibi konulardaki eğitimleri de organize ediyorlar. İşletmelerin gerekli eğitimleri personeline sağlamaları, şirket ile çalışanlarının aynı hedefe doğru birlikte gitmesi açısından önem kazanıyor.
Eğitim çalışmaları, iş gücü devir hızını azaltıyor
Çalışanların artı yönlerinin yanı sıra, eksik olan yönlerinin saptanması ve bu eksik yönlerinin eğitim çalışmalarıyla artıya dönüşmesine destek olunması, insan kaynağının stratejik olarak güçlenmesi açısından önemlidir. Kurum içi eğitimlerin ardından, çalışanlar şirketleriyle duygusal bir bağ kuracağından iş gücü devir hızı azalmaktadır, verimlilik ciddi oranda artmaktadır, ürün veya hizmetteki hata oranları en az orana inmektedir, çalışanların kendi aralarındaki işbirliğinin artması da tüm birimlerin birbiriyle koordinasyon içinde çalışmalarını sağlamaktadır. Çalışan performansının ve motivasyonunun artması da, işletmelerin hedeflerine ulaşmasına ve marka değerinin artmasına yükselen bir ivme sağlayacaktır. Buradaki bir diğer konu, kuruma aldırılacak eğitim konuları belirlenirken, bu süreç sadece insan kaynakları departmanının yetkisinde olmamalıdır. İşletme içi veya işletme dışındaki eğitimler planlanırken, alınacak eğitim konularının ne olması gerektiğine dair, çalışanların da görüşlerinin alınması gereklidir. Gerek farklı departmanların yöneticileri, gerek çalışanlar ihtiyaç duydukları konu başlıkları hakkında insan kaynakları yöneticisine bilgi vermelidirler. Ardından da yapılması planlanacak eğitimlerin, departman bazında mı alınacağı veya bazı eğitimler kişisel bazda mı alınmalı konusu değerlendirecektir. Özetle, eğitim verilecek personeller kimler olacak, eğitimi hangi uzmanlar verecek, eğitimin içeriği ve yeri neresi olacak, eğitimin takibi ve sonucunda işletmeye nasıl bir değer katmıştır gibi maddeler yer almaktadır. Nitekim şirketler, insan kaynaklarına ihtiyaçları ve teknolojideki güncel değişimler paralelinde eğitimler aldırırlarsa, böylece çalışanlar işlerini çok daha iyi yapacağından bunun da firmaya artı katkıları çok daha fazla olacaktır. Tabi burada unutulmaması gereken bir konu, yaşam boyu öğrenme zaruridir. Bir diğer konu firmalar, aldırdıkları bir eğitimin ardından, hemen sorunların anında çözülmeyeceğinin de bilincinde olmalıdır. Eğitimlerin işe yansıması, bir zaman gerektirebilir.
Yoksa siz hala E-irsaliye’ye geçiş yapmadınız mı ?
Şirket içi ve şirket dışı eğitimleri nelerdir?
Öncelikle insan kaynakları yöneticileri, ihtiyaç duyulan bir işe, doğru insanı seçerek başlıyorlar. Şirkete yeni başlayan bir kişiye, şirket içi eğitimleri veriliyor ve bu eğitimlere “oryantasyon” eğitimi de denilmektedir. Hizmet içi eğitimler, işe yeni başlayan bir kişinin işe hızlı adapte olabilmesi, uyum sağlaması ve şirket kültürünü öğrenmesi açısından önemlidir. Oryantasyon eğitimi kapsamında, iş başı eğitimi, yöneticilerin takibinde eğitim yapılması, yetki devrinin gerçekleşmesi, grup çalışmalarının yapılması gibi çeşitli süreçler bulunmaktadır. İşletme dışındaki eğitimlerde ise, konusunda uzman olan bir eğitmenin anlatması, seminer ve konferanslara katılım, laboratuvar ortamında eğitim yapılması, simülasyon üzerinden eğitime katılma gibi farklı başlıklar olabiliyor. Konuyu özetleyecek olursak, insan kaynakları eğitiminin amacı, çalışanların bilgi birikimi ve donanımlarını arttırarak, bunun iş süreçlerine katkısının sağlanmasını hedeflemektir. Firmalar, kalifiye iş gücüyle birlikte, hedeflerine çok daha hızlı ulaşacaklardır.
Ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için
iletişim formumuzu doldurabilirsiniz.
En kısa sürede uzman ekiplerimiz size
dönüş yapacaktır.