YENİ ABONELERE ÖZELe-Fatura Kontör Şenliği Kampanyası ile
%40 indirim fırsatını katlayın!

Çarkı çevir

Uyumsoft Hediye Çarkı

Hediye Kontör Kazan!

+500 Kontör +250 Kontör +100 Kontör
Çarkı Çevir
Uyumsoft Hediye Çarkı Çarkı Çevir

İş Zekası Uygulamaları, İşletmeler Üzerine Pratik Sonuçları

1
Güray Tarımer - Uyumsoft İş Zekası ve ERP Projeler Koordinatörü
1

Güray TARIMER

Uyumsoft İş Zekası ve ERP Projeler Koordinatörü

Uyumsoft Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri AŞ İş Zekası ve ERP Projeleri Koordinatörü Güray Tarımer İş Zekası uygulamaları ve işletmeler üzerine pratik etkilerine değindi.
“İşletmelerin önünde her zamankinden farklı; yıkıcı, değişken ve öngörülemeyen özellikler taşıyan bir sorunlar dünyası yer almaktadır. Normal şartlarda, teknolojinin bu kadar ilerlemiş olması, insanlarda işlerin kolaylaştığı fikrini doğurmaktadır. Çok daha fazla veriye sahip olma şansı mevcuttur ve üretim kapasitesi inanılmaz derecede yüksektir. Yine, ulaşım problemi büyük bir oranda azalmıştır.

İş Zekası Uygulamaları, İşletmeler Üzerine Pratik SonuçlarıArtık dünyanın çok uzak yerleri, o kadar da uzak değildir. Bu şekilde başlayan bir listeyi, uzun uzadıya sürdürmek mümkündür. Ancak, işletme yönetimi tarihçesi içerisinde, hiç olmadığı kadar işletme dışı şartlar, işletme içi şartlara göre baskın olmuş durumdadır. Artık, üretim yaptığınız sektörün özellikleri, devlet ilişkileri, müşteri eğilimlerini değiştirme yeteneğine sahip teknolojiler, diğer devletlerin ekonomiye dair bakış açıları ve tabii ki müşterilerin etkileri, her an değişebilmektedir ve ölçülemeyecek derecede önemli bir hale gelmiş durumdadır. İşletmelerin bu nedenle; çok farklı özelliklere haiz konulara dair bilgi sahibi olmaları ve daha da önemlisi, bu verileri anlamlı ilişkileri yakalama ve doğru modelleri kurmak anlamında değerlendirmeleri gerekmektedir. ERP teknolojileri, bu ihtiyacın veri toplama fonksiyonunu yıllar içinde ciddi olarak devralmış konumundadır. İşletmeler yoğun olarak, bilgi toplama merkezi haline geldiler ve gelmeye de devam ediyorlar.
Veri ve bilgi kavramının ne kadar önemli olduğunu anlamak için, anket üreten ve benzeri amaçlı firmaların verilerine piyasalarda gösterilen ilgi ve alakanın (ki bunun anlamı para demektir) bakmak yeterlidir. Veri toplama ve bunu ticari değer haline getirme yeteneği, ciddi anlamda öne çıkmıştır. Halihazırda, işletmelerin ERP kullanımı ile birlikte depoladıkları bu verileri, verimlilik anlamında farklı açılardan değerlendirmeleri ve çapraz sorgular yapabilecek hale gelmeleri önem arz etmektedir. İş Zekası uygulamaları, bu ihtiyacı giderme noktasında öne çıkmış ve kurumlara önemli bakış açıları sağlamışlardır.”

İş Zekası uygulamaları ile işletmeler neleri yapıyor

*Çok boyutlu raporlamalar yapabilirler.
*Sadece iç değerlendirme yapmak yerine, tüm pazar içerisindeki durumlarını değerlendirebilirler. (Örnek vermek gerekirse, işletmede kullanılan Kurumsal Kaynak Planlama (ERP)’den gelen veriler ile Sanayi Bakanlığı verileri arasında karşılaştırmalar yapılabilir)
*Süreçlerle ilgili karakteristik yapı sayısallaştırılabildiğinden, anlamlı modeller kurabilirler.
*Altta uygulanan ERP programlarının desen yapısındaki aksaklıklar daha görünür hale gelir ve ilgili programlar üzerinde doğal bir kontrol sistemi oluşur.
*Uzun zaman alan ve derinliği olan analiz raporlarını beklemeksizin ve üzerinde çalışma olmaksızın alabilirler.
*Derinliği kullanıcısına kalan, çok boyutlu raporlar alabilir.
*Farklı veri grupları arasında, olması muhtemel korelasyonların belirlenmesi içinde temel altyapıyı sunmaktadır. (Bakım faaliyetleri ile satış rakamları arasındaki ilişkiler, müşteri şikayetleri ile kurumsal eğitimler arasındaki oransal ilişkiler)

İş Zekası uygulamalarının pratik sonuçları şunlardır

*Karlılık analizleri, (bölge, ürün, satış yetkilisi, müşteri, müşteri grubu, sektör vs…),
*Maliyet analizleri, (gider yeri, gider türü, ürün grubu, ürün, tezgah vs…),
*Kaynak sonuç ilişkisi, (örneğin satışlarla pazarlama giderleri arasındaki ilişki),
*Sektörel değerlendirmeler, (Toplam pazar büyümesi içinde işletmenin durumu, personel bazında satış ortalamasının sektörde ve kurumdaki durumu),
*Anlamlı modellerin kurulması, (satış rakamlarına etki eden değişkenler ile birlikte sayısallaştırılması, talep tahminleri),
*Bütçeleme, (verilerden orta vadeli nakit bütçesi oluşturulması) bu konulardan sadece bir kaçına örnek olacaktır.

İş Zekası, hızlı, farklı, etkili süreçlere taşıyor

Doğru sonuçlar üretme imkanı sağlayan iş zekası uygulamaları, işletmelerin tüm fonksiyonlarına dair anlamlı ipuçları sunar. Birimler arasındaki karmaşa azalır ve kurumlar daha anlaşılabilir hale gelir. Bu verilerle birlikte, dışarıdan alınacak profesyonel danışmanlık hizmetleri çok daha verimli hale gelecektir.
GSM operatörleri ve bankaların konuya olan yaklaşımları, tüm firmalara ciddi örnek teşkil etmektedir. GSM operatörleri ve bankalarda, her gün onlarca belki de yüzlerce yeni satış kampanyasının başladığı veya bazılarının da başlamadan bittiği düşünülürse, verinin ne kadar hızla yön değiştirdiği anlaşılır. Özetle, İş zekası uygulamaları; hızlı, farklı ve etkili sonuçlara kurumları taşımaktadır ve çetin şartlara karşı kurumları daha dirençli kılmaktadır

CVK Group
Dedeman Holding
Elle Ayakkabı
ENKA İnşaat ve Sanayi AŞ
Erpiliç
Hamidiye Su
Kolin Holding
Limak Holding
Matraş Deri
Microsoft Türkiye
Milangaz
Mudo
İkea
İzmir Gaz
Miele Elektrikli Aletler
Sizi Arayalım

Ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için
iletişim formumuzu doldurabilirsiniz.
En kısa sürede uzman ekiplerimiz size
dönüş yapacaktır.

    ×

    Ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için iletişim formumuzu doldurabilirsiniz. En kısa sürede uzman ekiplerimiz size dönüş yapacaktır.