Bilgi teknolojilerindeki gelişmeler, internet ve akıllı telefonların hayatımıza girmesiyle, iş süreçleri dahil yaşamın her alanında “dijital dönüşüm” hızlı bir şekilde gerçekleşiyor. İş hayatı, özel hayat ve sosyal hayata dair bilgiler, karşı tarafa hızlıca iletilirken, zaman ve para tasarrufu da sağlanıyor. Bulut bilişim (cloud), nesnelerin interneti (IoT), yapay zeka (AI), büyük veri (big data), artırılmış gerçeklik (sanal gerçeklik) gibi birçok teknolojik gelişme, dijital dönüşümün kapsadığı alanı genişletiyor ve yaşamın her alanında uygulanabilir olmasını da mümkün kılıyor. Özellikle, son aylarda yaşadığımız koronavirüs salgınının ardından ülkeler ve şirketler, “dijital dönüşümün” ne kadar hayati bir konu olduğunu birkez daha anlamış oldular. Yeni normale dönüldüğünde, işletmelerin hemen hemen büyük çoğunluğunun ajandalarındaki ilk sırayı, “dijital dönüşüm stratejileri ve yapılacaklar” konusu alacaktır. Tabi burada, bilim ve iş insanı Thomas Edison’un “Hayata geçirilmeyen vizyon, halüsinasyondur” sözünü hatırlamakta da fayda olabilir. Çünkü, hazırlanacak en başarılı dijital dönüşüm stratejisi, eğer uygulamaya alınmazsa, hayal olarak rafta kalan projelerden birisi haline gelebilir. Dijital dönüşüm çağımızda, tek bir şey değil, hemen hemen herşey olmaya devam edecektir. Ülkemizin teknoloji lideri Uyumsoft Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri AŞ, e-Belge (e-Fatura, e-Arşiv, e-İrsaliye, e-SMM, e-Defter vd) uygulamalarından ERP (kurumsal kaynak planlama yazılımı), CRM (müşteri ilişkileri yönetimi) HRM (insan kaynakları yönetim yazılımı),Ticari Paket Yazılımlar (ekoCari, Eko Ticari, ekoSMM, e-ofis, Banka Bakiyem) projeleri dahil, 24 yıldır 25 binden fazla işletmenin dijital dönüşümüne önderlik etmeye devam ediyor.
Dijital dönüşümün, yaratacağı değer, 10 yılda 100 trilyon dolar olabilir
Teknolojik gelişmeleri yakından takip eden ve firmalarına uyarlayan işletmeler, dijital dönüşümün getireceği yeni iş fırsatlarını kullanarak, yeni gelir kaynakları da yaratıyorlar. Dünya Ekonomik Forumunda yapılan bir değerlendirmede, dijital dönüşümün, ekonomik ve sosyal açılardan oluşturacağı değerin, gelecek 10 yılda 100 trilyon dolara yakın olacağı belirtilmişti. Dijitalleşmeyle birlikte, mevcut işlerin %50’nin otomasyon teknolojileriyle yapılacağının da konuşulduğu toplantıda, özellikle yapay zekanın dijital dönüşümde ön plana çıkacağı kaydedilmişti. Nitekim, yakın gelecekte üretim sanayisinde, insan gücü yerine, yapay zekalı robotları ve yazılımları daha yoğun görmeye başlayacağız.
Peki, bir işletme, dijital dönüşüm stratejilerini nasıl başarıyla hayata geçirebilir?
1-Yönetim kurulu ve CEO’nun iradesi olmalıdır:
Herhangi bir işin arkasında, yönetim kurulu üyeleri ve CEO var ise, o işin başarılı olma ihtimali doğal olarak yüksektir. Üst yönetimin “dijital dönüşüm” iradesinin yüksek olması ve bunun şirketin tüm departmanları tarafından hissedilmesi, sürecin uygulamaya alınmasını ve projenin tamamlanmasını hızlandıracaktır.
2-Dijital dönüşüm için “dijital dönüşüm birim ekibi” kurulmalıdır:
Bir işletme, “dijital dönüşümü” hayata geçirmeyi istiyorsa, projeyi yönetecek olan “dijital dönüşüm birim ekibi”ni kurması gerekiyor. Bu ekipte, hem iş sürecinden, hem de teknolojiden anlayan, yetkin uzmanların bulunması önemlidir.
3-Dijital dönüşüm bütçesi belirlenmelidir:
İşletmede, dijital dönüşümün gerçekleşmesi kararı çıktıktan sonra, aşama aşama uygulama planı hazırlanıyor olacaktır. Hazırlanacak programın, net ve olabildiğince maddeler halinde anlatılması önemlidir. Zira, plan ve programa göre, projenin bütçesi de belirlenmelidir.
4-Dijital dönüşümün ekipler arası etkileşimi gerçekleşmelidir:
Yönetim kurulu ve CEO, projenin liderliğini üstlenecektir. Kurulacak dijital dönüşüm birim ekibi de, yapılan çalışmalar hakkında, hem üst yönetimi, hem gerektiğinde ilgili departmanları, yapılmakta olan çalışmalar hakkında bilgilendirecektir. Toplantıların, konu odaklı olması ve toplantılarının sonunda tutanaklarının tutulup, takip edilmesi önemlidir.
5-Dijital dönüşüm projesi, şirketin geneline benimsetilmelidir:
Kurum içerisinde uygulamaya alınan diğer projelerde olduğu gibi, dijital dönüşüm çalışmasının da, yönetim kurulu ve CEO’dan başlayarak, şirketin geneline benimsetilmesi kritik bir öneme sahiptir. Projenin hayata geçirilmesi noktasında, dijital dönüşümün firmaya ve çalışanlara sağlayacağı faydalar, net ve anlaşılabilir şekilde açıklanmalıdır.
Ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için
iletişim formumuzu doldurabilirsiniz.
En kısa sürede uzman ekiplerimiz size
dönüş yapacaktır.