Maaş bordrosu, personel çalıştıran tüm firmalar tarafından düzenli olarak hazırlanması gereken resmi evraklar arasında yer alır. İş Kanunu’nda belirtilen kurallara göre düzenlenmesi gereken maaş bordrosu, yasal bir belge olarak kabul edilmesi sebebiyle büyük önem taşır. Bordroların nizami şekilde düzenlenmemesi ve İş Kanunu’nda belirtilen detayların atlanması, firmaların çeşitli vergi yaptırımlarıyla karşılaşmasına yol açabilir. Peki maaş bordrosunda yazanlar nelerdir, bordro nasıl düzenlenir ve en pratik maaş bordrosu düzenleme yöntemi hangisidir? Bu soruların yanıtlarını aşağıda bulabilirsiniz.
Maaş Bordrosu Nasıl Hazırlanır?
Maaş bordrosu, isminden de anlaşılacağı üzere çalışanlara yapılan maaş ödemelerinin kayıt altında tutulması için düzenlenen bir evraktır. Bu sebeple de bordro üzerinde, firmaya bağlı olarak çalışan kişilere yapılan ödemelerin dökümü yer alır. Maaş bordrosu, çalışanların vergilerinin belirlenmesinde, sigorta primlerinin hesaplanmasında ve işveren firmanın ödeyeceği vergilerin denetlenmesinde büyük önem taşır.
Eksiksiz bir ücret bordrosu hazırlamak oldukça önemlidir. Bunun için eklenmesi gereken bilgiler bulunmaktadır.
Maaş Bordrosunda Olması Gerekenler
Maaş bordrosunda olması gereken bilgiler şu şekildedir:
- Çalışanın adı, soyadı, TC kimlik numarası,
- Ödemenin yapıldığı tarih ve içinde bulunduğu mali dönemin bilgisi,
- Çalışanın brüt maaşından yapılan vergi, SGK primi, avans, nafaka ya da icra payı gibi kesintilerin detayı,
- Ek mesai ücreti, prim, bayram ya da tatil ücreti gibi ek ödemelerin detaylı bilgisi,
- İşveren imzası ve mührü.
Yukarıdaki bilgiler, hem klasik matbu bordrolar hem de dijital platformlar üzerinden hazırlanan e-bordrolar için geçerlidir. E-bordro hazırlarken işverenin ıslak imza ve mühür yerine elektronik imza kullanması gerekir. Bordroda yer alması gereken bilgiler kurumlara göre değişiklik gösterebilir.
Bordro Hesaplama
Maaş bordrosu hesaplaması temel olarak kesintileri ve bu kesintilerin detaylarını içerir. Kesintiler çalışan ve işveren olmak üzere iki taraftan da yapılır.
İşçiden yapılan kesintiler şöyledir;
- Brüt tutar X %14 olarak, işçiye düşen SGK prim ödemesi
- Brüt ücret X %1 olarak, işçiye düşen işsizlik sigortası payı
- Gelir vergisi matrahı X %15 olarak, gelir vergisi miktarı
- Brüt ücret — (SGK işçi payı + işsizlik sigortası içci payı) olarak, gelir vergisi matrahı
- Brüt tutar X 0,00759) olarak, damga vergisi miktarı
İşverenden yapılan kesintiler ise şöyledir;
- [Brüt ücret X %15 (%5 indirim teşviki)] olarak, SSK primi ödemesi
- Brüt ücret %2 işsizlik sigortası ödemesi işveren payı
Maaş Bordrosunda Ne Yazar?
Maaş bordrosunda, yukarıda da belirtildiği üzere personelin aylık olarak aldığı her ödemenin ve ödemelerden yapılan her türlü kesintinin detaylı bir şekilde yazılması zorunludur. Şirketlerin çalışan ödemelerini devlete detaylı bir şekilde beyan etmesini sağlayan bordrolar, hem işverenin hem de çalışanın yasal mali yükümlülüklerini yerine getirdiğini ifade eder. Örneğin şirketlerin yaşadığı mali denetimlerde bordroda yazan sigorta payı, mesai ücreti, vergi kesintisi gibi bilgiler şirketin muhasebe kayıtlarıyla karşılaştırılır ve uyumlu olması durumunda denetleme, sorunsuz bir şekilde tamamlanır. Aynı şekilde çalışanların vergi borçlarının hesaplanma sürecinde de maaş bordrolarından yararlanılır.
Maaş Bordrosu Nereden Alınır?
Ücret bordrosu, iş yerinden maaş alınan tarihte talep edilebilir. İşyerinde muhasebe departmanı bulunmuyorsa işyeri yöneticisinden temin edilebilir. Peki özel sektör çalışanları tarafından maaş bordrosu nasıl alınır? Bunun için iki farklı yol mevcuttur. Bunlardan biri; maaş bordrosu almak için ilgili kurumun insan kaynakları bölümü ile iletişime geçilerek talepte bulunulmasıdır. Diğer bir yol ise maaş bordrosu e-Devlet üzerinden sorgulanarak alınmasıdır. Peki e devletten maaş bordrosu nasıl alınır?
- Sisteme giriş yapılarak e-hizmetler kısmından e-bordro sorgulaması yapılır.
- Maliye Bakanlığı e-Bordro Sorgulama hizmetine tıklanır ve görülmek istenilen bordro seçilir.
4A Maaş Bordrosu
Bir işyerinde çalışan kişi 4A sigortalı ise bu kişinin 4A maaş bordrosu alması gerekir. Bu kişiler işverenin ödediği sigorta primlerinin belirli bir kısmını kendileri ödemektedirler. Bu kişiler, maaş bordrosu sorgulama işlemi için e-Devlet uygulamasını kullanabilir veya çalıştıkları yerden talepte bulunabilirler. e-devlet maaş bordrosu sorgulaması yapmak için çalışan, TC Kimlik numarası ve şifresi ile sisteme giriş yapmalıdır. Daha sonra “e-hizmetler” bölümüne giderek “Maliye Bakanlığı Hizmetler” sekmesinden “e-Bordro” sekmesine tıklayarak dökümana ulaşabilirler.
Maaş Bordrosunda Dikkat Edilmesi Gerekenler
Maaş bordrosu hazırlarken tüm kalemleri eksiksiz ve hatasız bir şekilde hesaplayıp doldurmanız gerekir. Bilgi girişinde ya da hesaplamada yapabileceğiniz herhangi bir hata, şirket hesaplarında problem oluşmasına ve ciddi krizler doğmasına yol açabilir. Bu sebeple, LioXHR çözümünü tercih edebilirsiniz. Yasal mevzuata uygun hesaplama ve iş yönetimi özellikleri sunan LioXHR bordrolarınızı mevzuata uygun ve eksiksiz bir şekilde kolayca oluşturabilir, her türlü hatadan korunabilirsiniz. Zengin bir panele sahip olan LioXHR ile dilerseniz uluslararası mevzuatlara uygun bordrolar da hazırlayabilir, BES takibi yapabilir, bireysel ya da toplu tahakkuklar oluşturabilirsiniz. Her ölçekte firma için ideal olan bu çözümü, bordro yönetiminin dışında işe alım süreçlerinin yönetiminde, özlük bilgilerin denetlenmesinde ve organizasyon oluşturmada da kullanabilirsiniz.
Ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için
iletişim formumuzu doldurabilirsiniz.
En kısa sürede uzman ekiplerimiz size
dönüş yapacaktır.