Covid-19 pandemisinin, sağlık ve ekonomi anlamında dünyaya ciddi kayıplarının ve zararının olduğunu kaydeden Uyumsoft Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Önder, bu süreçte dijitalleşme ve teknoloji yatırımlarının hızlandığını anlatarak, şunları söyledi:
“Pandemi, dijitalleşme ve teknoloji kullanım düzeyini 5 yıl öne çekti. 5 yıl sonra geleceğimiz noktaya, Covid-19 nedeniyle 3 ay içinde geldik. Bugün, toplantılarımızı ve işlerimizi sanal ortamdan yapmaya ve homeofis çalışmaya devam ediyoruz ve bu süreci de benimsemiş olduk. Gelecek 10 yıl içerisinde daha büyük değişimler olacaktır. Belki bu toplantılara katılanlar bizler değil, bizlerin hologramları olabilir. Gelecekteki teknoloji, havadaki organizmaları, vücudumuzun strese bağlı anlık değişimlerini ve diğer sağlık konularını anlık olarak ölçüp takip ederek, gerektiğinde uyarı mesajını da verebilir. Nitekim son dönemlerde gündemde olan 5G ile birlikte değişimin hızı 100 kat daha artacak ve bu da önümüzdeki dönemde iş hayatından sosyal ve kültürel hayata kadar her şeyi ciddi anlamda değiştirecektir” dedi.
Pandemi döneminin atılım yapan sektörü, “bilişim sektörü” olacak
“Hayatımız Teknoloji Sohbetleri”nin konuğu Uyumsoft Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Önder oldu. Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Başkanı Celal Toprak’ın moderatörlüğünde gerçekleşen online toplantıda, İstanbul Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yücel Akdemir ve Uyumsoft AŞ Mali Müşaviri Mustafa Alipaşaoğlu değerlendirmelerde bulundular.
Devletin dijital dönüşümde önemli çalışmalar yaptığını ifade eden İSMMMO Başkanı Yücel Akdemir, şunları belirtti: “Düne kadar e-Fatura’yı konuşurken, bugün e-Arşiv, e-İrsaliye, e-SMM’yi konuşuyoruz. Önümüzdeki günlerde, e-Tahsilat, e-Dekont gibi diğer e-Belge uygulamalarını konuşuyor olacağız. Büyük ölçekli işletmeler bu süreci biliyorlar, küçük ve orta ölçekli firmaların daha iyi öğrenmeleri noktasında bilgiler aktarmaya devam edeceğiz” dedi.
Pandemi döneminde turizm, restoran, cafe gibi birçok sektörlerin ekonomik kayıplar yaşarken, bilişim sektörünün büyümekte olduğunu anlatan Uyumsoft AŞ Başkanı Mehmet Önder, konuşmasına şöyle devam etti: “Pandemide, en çok atılım yapacak ve en çok büyüyecek sektörlerden birisi, bilişim sektörü olacaktır. Bugün dijitalleşmenin ve teknolojinin herkes farkındadır ve tüm sektörler teknolojiyle birlikte dönüşüm gerçekleştirecektir. Özellikle pandemi de, önemi bir kez daha gündeme gelen sağlık ve tarım sektörlerinde, teknolojik altyapı ve dijitalleşme sağlanırsa, her iki sektörden daha verimli ve başarılı sonuçlar alıyor olacağız” diye konuştu.
Pandemi döneminde, Devletin verdiği destekler anlatıldı
Pandemi döneminde Devlet destekleri hakkında bilgiler veren Uyumsoft Mali Müşaviri Mustafa Alipaşaoğlu, şunları kaydetti:
“Bütün dünyada çok sayıda insanı enfekte eden ve yüzbinlerce insanın ölümüne neden olan Covid-19 salgını, insan hayatını tehdit etmesinin yanında, ülke ekonomilerini de derinden sarstı ve sarsmaya devam ediyor. Pandemi nedeniyle, birçok işletmelerin faaliyetlerinde ciddi düşüşler ortaya çıktı veya bazı işletmelerin işleri belli süreliğine tamamen durdu. Dünyanın pek çok ülkesinde salgının ekonomik etkilerinin azaltılması amacıyla, devletler kapsamlı destek paketleri açıkladılar. Türkiye’de, Covid-19 pandemi kapsamında işletmelerde sıkıntıların başlaması üzerine, Hükümetimiz bu zor zamanda işletmelere destek sağlamak için kararlar alarak, bunları uygulamaya aldı. Hükümetimizin, işletmelere destek olmak için almış olduğu karardan birkaçını kısaca şöyle sıralayabiliriz.
1-İşverenlerin, vergi ve Sgk
prim borçlarını 6 ay süreyle
ertelemiştir.
2-İşverenlerin, işyeri
kira ödemelerinin zamanında
yapılmaması nedeniyle, mal sahipleri
için tahliye sebebiyle dava
açma haklarını 30 Haziran 2020
tarihine kadar durdurulmuştur.
3-İşverenlerin,
çalışanlarının Covid-19’dan
ekonomik olarak etkilenmemesi
için 3 ay süreyle maaş
desteği İşkur tarafından sağlanarak,
işverenlerin üzerindeki maaş
yükü kaldırılmıştır.
4-İşletmelerin kredi borçları 3 ay süre ile ertelenmiştir. Teminat açığı olan firmaların Kredi Garanti Fonu kapsamında kredi kullanmaları sağlanılmıştır.
5-Çalışanların iş
güvencesi sağlanarak, 17 nisan
tarihinden itibaren 17 Temmuz 2020
tarihine kadar kendi istekleri dışında
işten çıkarılmaları
engellenmiştir.
6-Kısa çalışma
ödeneğinden yararlanamayan ve
işyerinde faaliyeti durdurulan bu
çalışanlar için
işverenlerimiz, bu kişileri Covid-19
kapsamında ücretsiz izinli
göstererek, aylık 1.200 TL’ye
kadar devletimiz tarafından ödeme
yapılması kararlaştırılarak,
işverenlerin üzerindeki bu
yükte kaldırılmıştır.
Ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için
iletişim formumuzu doldurabilirsiniz.
En kısa sürede uzman ekiplerimiz size
dönüş yapacaktır.